IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди протестират в Лондон за втори референдум

Активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса в столицата с искане Великобритания да остане част от ЕС

17:43 | 20.10.18 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на Лондон, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предадоха АР и DPA. Според организаторите става дума за поне 500 хил. души.

Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация е пред парламента. Той заяви в Twitter, че това е "исторически момент в нашата демокрация". 

Организаторите очакват това да бъде най-голямата подобна демонстрация. Хиляди активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса за участие в проявата.

Протестът, организиран от групата "Пийпълс воут" (в превод Народен вот), е подкрепян от британския в. The Independent, чиято онлайн петиция за втори референдум за Brexit е подписана от близо 900 хил. човека. 

През юни 2016 г. британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от ЕС. Министър-председателят Тереза Мей изключва възможността за нов референдум за Brexit. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса. Твърдите привърженици на Brexit казват, че нов референдум ще е предателство към демокрацията, защото народът се е произнесъл ясно, че не иска по никакъв начин да се остава в структурите на ЕС.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но преговорите са затруднявани от разногласия, особено за границата между Северна Ирландия и Ирландия, която ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС след излизането от ЕС. Има все по-големи страхове от напускане без сделка, което може да причини хаос на границите и в икономиката.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Еми точно де - нека те си решат, британците. На референдум. Понеже се оказа, че нещо са били леко подведени, като са гласували първия път. Пък и британците, като цяло, не се изчерпват с кралицата и камарата на лордовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 7
mirodes
преди 5 години
Е ти откъде знаеш как ще се отрази Брендита на британците?Може пък да им е по-добре да са самостоятелни.Те си решават-не сме ние хората, които трябва да им даваме акъл какво да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 4
Biso
преди 5 години
150 автобуса от провинцията: има-няма 9000-10000 човека. Смех в залата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 12
lozkhris
преди 5 години
Цялата работа е, че Брекзит обърка калимерата на евровърхушката, която си се беше затворила в комфортен пашкул на висша бюрокрация, умопомрачителни заплати,далавери с еврофондове и никакъв контрол. Сега се налага да търпят погледите върху себе си най-малко на подопечните си медии, което, ако все още не е опасно, е поне притеснително - току-виж и други започнали да гледат, а след това и , пази Боже да задават въпроси. За ЕС са полезни държави като Бг, с ръководство като това на ББ - послушно, аморфно, безгласно и поносимо алчно. Брекзит е опасен с примера си,не толкова с финансовите дупки, в които ще изпаднат и ЕС, и Англия. Утре може някой друг да поиска да напусне тая продънена лодка и потъването ще се забърза. Устройва ли това меркелисти и макроновци, или всички си мислиме, че те са най-независимите лидери в света?!.. Едва ли.Тия мсанифестации като гореописаната са стандартна реакция на губещата клика зад германо-френския шовинизъм и корпоративизъм. Брекзит няма да предизвика сътресения,защото Англия никога не си смени валутата, а по-слабата лира в момента винаги ще е предпочитана от износителите на острова. А търденията,че Великобритания, Европа и ЕС са прогресивни организации са за масовките на DW, Файненшъл Таймс и Вашингтон Пост. Никой не му дреме за обикновените данъкоплатци, както няма да им дреме утре за тея, които днес са употребили за гореописания протест.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 8
mrynmryn
преди 5 години
Имало е много по-големи империи преди тях, в момента ги няма. И в България много хора продължават да "живеят" в миналото, което пък води до съществуване, в едно непрестанно очакване да се случи нещо. Хората не са оцелели хиляди години защото са очаквали мамутите пак да се върнат и да ги гонят по цял ден с пръчки, а защото са се нагаждали към новата ситуция. Та е време всички да спрът да чакат "нещо" да се върне и да живеят в реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 7
mirodes
преди 5 години
Няма такова нещо.Не само Мей и консерваторите,но дори и лейбъристите не искат Великобритания да остане в ЕС.Втори референдум няма да има.Британците са имперски народ и искат те да ръководят нещата, а не в съюз с 27 държави.Виж че нито еврото приеха,нито в Шенген влязоха.Такъв им е манталитетът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
Великобритания не страда фатално дали участвува или не е член на Европейския съюз.Великобритания понася щети от Английската централна банка.Великобритания не осъществява защита срещу щети от Английската централна банка. С участие и без да е член в Европейския съюз, запазването на държавната грешка създава нови щети за Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Дали ще е в ЕС или извън него няма никакво значение, защото българите пак ще ходят да работят в UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 6
red6
преди 5 години
От всичките коментари ми допадна най-много тоя, дето обяснява как ЕК платил на 1/2М да излезят на протест... и то в Лондон :DПросто Британците, за разлика от тия по нашите ширини се усетиха какъв автогол си набичиха - дали поради тъпотията на група хора, дали поради пасивността на отделни единици, дали поради подлъганите от популистите и се опитват да излязат от ***. За разлика от тук де...Иначе съм почти убеден, че Мей ще пусне референдум по една много практична причина за нея - на света няма договор, който да приемат в парламента им. Или поне не и такъв, който ЕС би се съгласил. Мей знае, че в момента е капитан на Титаник, знае и че и да иска не може да спре двигателите или да завърти руля, понеже много хора натискат дръжките :)Според мен, поради поне тези причини (и една камара могъщи лобита с мнооооооогоооооо пари, не искащи да си развалят рахатлъка) ще има втори референдум и после УК ще подвият опашка и ще поискат да оттеглят призовка номер 50.Две години ахо-ихо, после тихо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Късно е Гергино, мандалото лопна, кръчмата затвори! Сега требе си платиш сметката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още