IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди протестират в Лондон за втори референдум

Активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса в столицата с искане Великобритания да остане част от ЕС

17:43 | 20.10.18 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на Лондон, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предадоха АР и DPA. Според организаторите става дума за поне 500 хил. души.

Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация е пред парламента. Той заяви в Twitter, че това е "исторически момент в нашата демокрация". 

Организаторите очакват това да бъде най-голямата подобна демонстрация. Хиляди активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса за участие в проявата.

Протестът, организиран от групата "Пийпълс воут" (в превод Народен вот), е подкрепян от британския в. The Independent, чиято онлайн петиция за втори референдум за Brexit е подписана от близо 900 хил. човека. 

През юни 2016 г. британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от ЕС. Министър-председателят Тереза Мей изключва възможността за нов референдум за Brexit. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса. Твърдите привърженици на Brexit казват, че нов референдум ще е предателство към демокрацията, защото народът се е произнесъл ясно, че не иска по никакъв начин да се остава в структурите на ЕС.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но преговорите са затруднявани от разногласия, особено за границата между Северна Ирландия и Ирландия, която ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС след излизането от ЕС. Има все по-големи страхове от напускане без сделка, което може да причини хаос на границите и в икономиката.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още