Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Протести в Хърватия срещу планираното повишение на пенсионната възраст

Икономически анализатори твърдят, че страната не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст

   1| 2    
0
 
1
 
12
IvanTerziev до: penman
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Дай на немеца 75 евро социална и 100 евро минимална, месечно. После сравнявай с Германия. Тука само лекарствата не могат да си платят, много от които по-скъпи от западна Европа.
2
 
1
 
11
pinoccio до: penman
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Друже, ти като по-непосредствен ум, можеш ли да ми кажеш как във Франция, където от катастрофи умират по 6000, което отговаря на нашите 1000 годишно, имат 10 години по-висок средна продължителност на живота? Да не би само детската смъртност у нас, която е 6.5/1000 и едва пъти по-висока от европейските норми, да влияе така зрелищно на твоята статистика? Да, ама унас не се ражда никой, друже, умножава се само глупостта. Може би у нас мнозина измират в трепетното очакване най-сетне Григор Димитров да вземе да удари една топка като хората? Тях статистиката обхваща ли ги?
0
 
0
 
10
penman до: pinoccio
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Такива разсъждения може да прави само един посредствен ум. Първо - 72 години е средната продължителност на живота на мъжете, но при изчисляването й е взето, че някои новородени са починали на 0 години, немалко деца на 2-10 и повече години, по пътищата загиват 800-900 годишно и те са обикновенно доста преди пенсионна възраст, от заболявания и злополуки приди да достигнат пенсионна възраст също умират, така че средната е 71.8 години. Съвсем друго нещо е преживяемостта след достигане на пенсионната възраст. Според данни от НОИ от преди 6 години, когато мъжете се пенсионираха на 63, средния период на получаване на пенсия е 15.2 години, а за жените почти 9 години повече. Второ - средната пенсия в България е 336 лв. (това че доста са под това ниво е резултат че са търтеи, които не са работили продължително време или са празноумци, работили ниско квалифициран труд), а не 150 лв. (тя минималната е над 200). Трето - и аз не харесвам Меркел и смятам, че тя направи престъпление спрямо германския народ и цивилизована Европа с приема на човекоподобните пълчища от изток, но осигуровките ми не отиват за последните, което не мога да кажа за високите данъци, които плащам. Изчисляването на пенсиите в Германия е много сходно с това в България - всяка година носи по 1 точка, ако си се осигурявал на средния за страната, но висококвалифицираните специалисти се осигуряваме върху значително по-високи суми и за това точките са 2-3 и повече. Всяка точка за момента носи около 31 евро пенсия. Така че всеки интелигентен германец е наясно каква пенсия ще получи. Аз се осигурявам при т.нар. "държавен" осигурител, който е най-големият осигурител (но не е копие на НОИ) и риска от фалит е нулев.
0
 
2
 
9
Sakamano до: pinoccio
преди 6 месеца
Сметките ти щяха да са верни ако всички мъже се пенсионираха на 65 и умираха на 72. Изчислението на вероятности и статистическия анализ изискват малко по-сложни уравнения.
1
 
7
 
8
pinoccio до: penman
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Интересно как 65 г. плюс 15 г. пенсия прави 72 г. средна продължителност? Според мен, а и според Декарт, 72 - 65 = 7. Един пенсионер в България се радва на пенсията си от 150 лева средно 7 г. За тези 7 г. пенсионерът получава 11 800 лева или еквивалента на 11 800 кофички кисело мляко, което прави един гюм от (2*2*1.5) м., в който може да се удави, ако полегне. Това не отчита статистиката. А в Германия голямата осигуровка отива за емигрантите, които подмладяват населението, като насилват жените по гари и шубраци. Заложили са на естествения подбор - кой каквото хване. Защо не ги пуснат в канцлерството, за да опънат бръчките на Меркел и да я върнат във времето на Ерих Хонекер?

2
 
12
 
7
mirodes до: penman
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Много хора в България изобщо не достигат до пенсионна възраст.Пенсионерите като брой намаляват всяка година и още повече ще намаляват заради измирането на многобройните набори от 30-е,40-е и 50-е години.Освен това вдигнаха пенсионната възраст на 65 години за жените и 55 години в армия и МВР.И осигуряващите ще намаляват,ама заплатите се вдигат и нарастват и сумите по осигуровките.А и икономиката все повече изсветлява.Освен това много хора,които ще се пенсионират ще получават ниски пенсии,защото през 90-е години не са се осигурявали.
Така че нищо не налага повишаване на пенсионната възраст.В Германия ви трябват пари,за да издържате на социални помощи бежанците.Ама все си избирате Меркел-явно ви допада да хрантутите бежанците.Затова не се оплаквайте,ако трябва и до 70 години ще работите,за да има за тях.
7
 
4
 
6
penman до: mirodes
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Данните които цитираш, са както дявола чете евангелието. Само за последните 15 години средната възраст и на жените и на мъжете се е увеличила с 2.5 години и тази тенденция ще продължава. Средната преживяемост на мъжете е около 72 години, но тук са включени смърностите и на новородените, и на децата и на тези починали от злополуки. Един мъж достигнал пенсионна възраст получава пенсия около 15 години, а жените доста повече. Да изоставаме от Западна Европа по средна продължителност на живота, но преди изоставането бе по-голямо. Състоянието на нашата пенсионна система е по-лошо, защото съотношението осигуряващи се към пенсионери е по-лошо. У нас много хора не се осигуряват (и то не само ***), а ако го правят, то е на минимални осигуровки. Вдигнаха максималния осигурителен праг на мижавите 3000 лв. и ревове до небето. Елате в Германия да видите има ли такова нещо, а за прогресивното данъчно облагане да не говорим. В Германия аз ще се пенсионирам на 67 години, а в България - на 65. Месечната ми вноска в държавния осигурител (rentner versicherungen) е по-голяма от годишната на много българи.
0
 
12
 
5
mirodes до: penman
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кое е глупост,смешко? България е на първо място в света по смъртност.С коефициент на смъртност 15,5 на хиляда.А има региони със смъртност над 30 на хиляда.Не случайно пенсионерите намаляват всяка година.И средната продължителност на живота в България е 5-6 години по-ниска от страните от Западна Европа.В момента мъжете в България живеят средно по 71 години,а се пенсионират на 65 години.Шест години вземат пенсия.Ама на такива като теб и това се вижда много.
1
 
16
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Най-добре за държавата ще е да дава пенсия само на тия що са навършили 100 години. Тогава социалната система ще е стабилна во веки веков и амин ! А за крадене ще има не до девето, а до 29 коляно.
9
 
5
 
3
penman до: mirodes
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Преди да пишеш пълни глупости, попрочети по тези въпроси. У нас проблема е още по-голам и вдигането на 67-68 години е неизбежно, освен ако не искаме символични пенсии. Тъй наречените социална и минимална пенсия трябва да отпаднат, колкото си внасял - пропорционално да получиш! Сега който не внасял нищо - социална пенсия, който се осигурявал на минимума и работил 20-25 години вместо 150 лева - минимална, която е доста повече.