IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести в Хърватия срещу планираното повишение на пенсионната възраст

Икономически анализатори твърдят, че страната не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст

18:00 | 20.10.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няколко хиляди души протестираха в хърватската столица Загреб в събота срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст на 67 години и да намали пенсиите на тези, които се пенсионират по-рано, съобщава Ройтерс.

Тази седмица правителството поиска от парламента да гласува законодателство, с което досегашната пенсионна възраст от 65 години ще бъде увеличена след 2033 година, като аргументира реформата с необходимостта пенсионната система да бъде направена устойчива.

Законопроектът предвижда също пенсиите на хората, които се пенсионират преди навършване на определената възраст, да получават намалени пенсии с около 4% за всяка година.

Работещи в металургичната промишленост, медицински сестри и представители на други професии протестират, като заявяват, че не са в състояние да работят до 67-годишна възраст.

Лидери на синдикатите, които организират протеста, казват, че новият закон би засегнал особено силно по-възрастните работници, които често са под натиск да се пенсионират по-рано по здравословни причини или поради желанието на работодателите да се освободят от по-възрастния персонал. Те също посочват, че хърватите имат по-ниска средна продължителност на живота, отколкото в много други страни от ЕС.

Синдикатите имат намерение да започнат кампания за национален референдум по пенсионната реформа, ако правителството отхвърли исканията им да се откаже от намеренията си. За да бъде свикан референдум, инициаторите му трябва да съберат подписи от 10 процента от избирателите, тоест от около 375 хиляди души.

Икономически анализатори твърдят, че Хърватия не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
mirodes
преди 5 години
В България няма такива проблеми.По простата причина,че имаме най-висока смъртност в света.Нашите пенсионери *** тихо и кротко,и така спасяват пенсионната система от рухване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
А най-устойчивата пенсионна система е тази, която връчва пенсионното решение на опелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още