IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия е опасна стъпка*

Берлин определи решението на Тръмп като "катастрофално"

16:02 | 21.10.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изтеглянето на Вашингтон от договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег, подписан по време на Студената война, е "опасна стъпка", заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес, пише БТА.

По думите му договорът е от голямо "значение за международната сигурност и ядрената безопасност, за поддържането на стратегическата стабилност".

Рябков изтъкна, че Москва не само не нарушава, а най-строго съблюдава Договора за ядрените сили със среден обсег.

Русия осъжда опитите на САЩ да използва шантаж, за да получи отстъпки от Русия, още повече по въпроси, отнасящи се до международната сигурност и безопасността в сферата на ядреното въоръжаване, изтъкна руският дипломат.

Ако Съединените щати продължават да действат "непохватно и грубо" и да се оттеглят едностранно от международни договори, "тогава няма да имаме друг избор освен да вземем ответни мерки, включително по отношение на военната технология", отбеляза Рябков, цитиран от РИА Новости. "Ние обаче не искаме да се стига дотам", посочва той в заключение.

Ръководителят на комитета по международни въпроси в руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов предупреди във Facebook, че американското изтегляне от договора "заплашва човечеството с пълен хаос в сферата на ядрените оръжия".

Снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, защото руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности.

Сключеният през 1987 г. договор укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват, изстрелвани от земята крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра, припомня АП.

Днес в Москва се очаква да пристигне съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Рябков посочи, че Русия се надява да получи от него разяснения за плановете на Вашингтон по отношение на ядреното споразумение.

Германия определи като "катастрофално" решението на Тръмп да изтегли едностранно страната си от договора, подписан преди над 30 години, съобщи ДПА. Държавният секретар в министерството на външните работи Нилс Анен посочи в Twitter, че страната му ще продължи да работи за ядреното разоръжаване, допълвайки, че Русия също иска да продължи да изпълнява задълженията си.

Според НАТО Русия носи отговорност за решението на Тръмп да извади страната си от Договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег, заяви пресслужбата на Алианса, цитирана от ТАСС.

"Съюзниците от НАТО нееднократно са изразявали безпокойство от недостатъчното съблюдаване от страна на Русия на нейните международни ангажименти по този договор, подписан от САЩ и СССР през 1987 година. На срещата на върха на НАТО през юли (в Брюксел) съюзниците заявиха, че САЩ изпълняват условията на договора, докато действията на Русия по тяхното изпълнение от много години предизвикват цял спектър от съмнения", се казва в съобщението на пресслужбата на Северноатлантическия алианс до ТАСС.

Възможно е Болтън да разговаря и с президента Владимир Путин, намекна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, уточнява кореспондентът на БНР. Москва и Вашингтон отдавна се обвиняват взаимно в неизпълнение на Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Президентът Владимир Путин* ще иска отговори от съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън за плановете на САЩ да излязат от ядреното споразумение, съобщи Кремъл, предава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 12 rate down comment 1
panther
преди 5 години
1 милион е горната оценка на жертвите, а и за 250 години доста неща се забравят. Във всички войни след това общо - американците са загубили по-малко хора. И аз мисля че е "проблем" това че американците не са видяли какво значи война на твоя територия, още повече съвременна тотална война, както това са видяли много държави в Европа. Свикнали са да минава авиацията да унищожава всяка съпротива и след това (само ако се наложи) наземните сили да настъпват и да доубиват и без това полумъртвите противници. Дори и един Виетнам като им се опъна и малко и им причини няколко десетки хиляди жертви, цяла Америка го прие много навътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 5 години
войната между севера и юга е оценена на милион жертви, пак сте чели от партийната история, а не от истинската :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Абсолютно съм съгласен, нещо повече, мисля, че и двете страни (САЩ/Русия) имат изгода от прекратяването на договора - САЩ срещу Китай, а Русия - хем срещу Китай, хем срещу европейските членове на НАТО, а също и частично срещу САЩ, понеже в руската преса вече масово се обсъжда един арктически остров, който ще стане непотопяем самолетоносач и който покрива почти цялата територия на САЩ с РМСД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Изтеглянето на САЩ от договора за ракетите с малък и среден обсег няма почти нищо общо с Русия. Почти, защото някаква разработка на Русия се ползва за повод. Проблемът на САЩ не са руснаците, а китайците, които не са обвързани с такъв договор и тихомълком, докато никой не се занимаваше с тех, са се нагувичкали с внушителен арсенал от точно такива ракетки. Сега с тези ракетки могат да направят живота черен на целото американско военно присъствие в Азия и Тихия океан, а янките немат с какво да отговорят, щот са спънати да произвеждат такива от договора с руснаците. Затова и Болтън е в Масква, за да обясни и пак да моли Русия за ненамеса в евентуална предстояща война с Китай. Просто е кат бел боб, но иначе е добра тема за изява на политкоректната па плач... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
еми добре хубаво, нова Студена Война 2 и нова Ялта 2 оттам приключваме с Евроггеисйкото царство и LGBT рептилите ЕСто става на части кат оня журналиста Кашугата за 0 време и се връщаме как си бехме .... само дали договора ше е Вършавски малко ме съмнява но нещо подобно ше имеме може би Истамбулски договор щот тия приключиха със Запада и с НАТОто май .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 7
Grosss
преди 5 години
Целта на това решение е Сащ да напълнят Източна Европа с такива оръжияи да я превърнат в заложник на техните имперски амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Горна Волта с ракети го измисли 5-тата колона в Русия.Някой от вас виждал ли е Навални в обкръжението на важни американски клечки в ресторант? А, че клечките имат достъп до пари за раздаване? Не?Няма проблем, това го има в Youtube... на руски разбира се. На нашенски не знам как се открива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 5 години
Това което иска Тръмп ще заведе света на едно не много приятно място . Двете страни се споразумяха да не разработват системи със среден обсег по една проста причина - те взаимно се отказаха от възможността за превантивен ядрен удар над противника . При системите със среден обсег атакуваната страна НЯМА време за отговор, обаче това ни връща в навечерието на ПСВ и прави отново цяла източна европа в буферна зона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 12
redcretin
преди 5 години
Разгеле, не случайно ги ебаваха че са Горна Волта с ракети хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 1
tisia
преди 5 години
...стоене селяндурино, и друг път съм го казвал, но днес ще го повторя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още