IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища на чужденци в Турция са нараснали с над 150% през септември

Значителният ръст е резултат от смекчаването на критериите за придобиване на турско гражданство

10:36 | 22.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на имоти на чужденци в Турция са нараснали със 151,1% на годишна основа през септември, сочат официални данни. Общият брой продадени имоти на чужди граждани миналия месец е бил 5615, съобщава hurriyetdailynews.

Данните на Турския статистически институт показват, че най-много имоти са продадени на иракски граждани, които са се сдобили с 1351 жилища миналия месец. Следват иранците с 538, кувейтците с 360, саудитците с 312 и германците с 299.

Значителният ръст е резултат от смекчаването на критериите от правителството за придобиване на турско гражданство от чужденци с цел стимулиране на инвестициите. Новите правила бяха публикувани в Държавен вестник на 19 септември.

Чуждестранни граждани, които притежават имот в Турция на минимална стойност 250 хил. долара вместо 1 млн. долара, вече могат да се сдобиват с турско гражданство.

През първите девет месеца на годината са били продадени около 24 155 жилища на чужденци, което е ръст от 58,5% на годишна основа.

През септември в Турция са били продадени над 127 хил. жилища, което е спад от 9,2% на годишна основа, сочат данните на турската статистика.

Истанбул, който е най-големият град в страната по брой на населението, е регистрирал най-много продажби на имоти с 20 216 единици, които съставляват около 15,9% от общите продажби през септември.

Столицата Анкара и егейската провинция Измир заемат съответно второ и трето място с 11 368 и 6207 продадени жилища.Продажбите на жилищни имоти с ипотечен кредит в Турция са били 11 330, което е спад със 72% спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Турския статистически институт.

Продажбите на жилища с ипотека са имали дял от 8,9% от общите продажби на жилищни имоти в страната, показва още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Веск
преди 5 години
Ако може една статистика по тримесечия за курса на лирата и последващите продажби на имоти на чужденци да видим връзката. Ама за поне 3-4 години назад и до днес за да хванем тънкия момент. Ако може. Накрая Турция може и да спечели от срива на лирата, а ние ще стоим ицъкаме с език, Истанбул, Турция, курортите, пазарите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още