IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba разширява облачния си бизнес във Великобритания

Компанията ще отвори нови центрове за данни в Лондон

13:17 | 22.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Звеното за облачни услуги на китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding отваря първите си центрове за данни във Великобритания, с два обекта в Лондон, пише Bloomberg.

Експанзията e “мотивирана от бързо растящото потребителско търсене“, коментира говорител на компанията. "Обединеното кралство е един от най-бързо развиващите се европейски пазари за Alibaba Cloud".

Компаниите за облачни услуги отварят центрове за данни в Европа, включително във Великобритания, въпреки нарастващата несигурност около отношенията на Великобритания и Европейския съюз след Brexit.

Действията им са подбудени отчасти от търсенето от страна на правителството. Властите прехвърлят все по-голяма част от компютърните си операции в облака, но поради регулаторни причини или във връзка със сигурността на данните, често се налага да държат информацията в рамките на националните граници на страната.

Звеното Alibaba Cloud, което беше създадено през 2009 г., се разширява извън Китай, отправяйки директно предизвикателство към Amazon Web Services - подразделението на американския гигант в електронната търговия, което доминира на пазара на облачни услуги.

В момента Alibaba Cloud е четвъртият по големина доставчик на облачна инфраструктура и свързани услуги в света, изоставайки след Amazon.com, Microsoft Corp. и Google, сочи доклад от юни на Synergy Research Group.

Китайската компания позиционира първите си европейски центрове за данни във Франкфурт, в рамките на партньорство с Vodafone Group през 2016 г., което позволи на мобилния оператор да препродава облачни услуги от Alibaba Cloud, като съхранение и анализ на данни.

През юли Bloomberg писа, че китайската компания води преговори с BT Group за партньорство с облачни услуги – ход, който представлява предизвикателство за присъствието на Amazon в Европа. Говорител на Alibaba Cloud е отказал да коментира кои са партньорите за новия британски проект на компанията. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още