IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наръчник за стажуване ще ориентира по-добре младите хора на пазара на труда

Ще ползваме добрите практики в стажуването, посочи Мария Маврудиева от Съвета на жените в бизнеса

14:36 | 22.10.18 г.
Наръчник за стажуване ще ориентира по-добре младите хора на пазара на труда

Изготвянето на наръчник за стажуване би бил от полза за младите хора и бизнеса, заяви Мария Маврудиева, изпълнителен директор на „Съвета на жените в бизнеса в България“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Основният акцент от форума, посветен на стажуването, бе поставен върху необходимостта от стажове, развитие на добри практики и възможност за младите хора да се ориентират професионално, да потърсят кариерно развитие точно в България", посочи тя и обясни, че наръчникът за стажуване, който се подготвя, е насочен и към младите хора, и към бизнеса. "Дават се насоки на бизнеса, как да се развие стажуването."

Мария Маврудиева смята, че в големия бизнес се наблюдават прекрасни, устойчиви практики и програми.

"В малкия и среден бизнес нямаме такава практика, защото той не вижда изцяло потенциала на младите хора и не е сигурен в успеха на инвестицията. Работим с няколко организации. „Мениджър за един ден“ дава възможност на младите хора да влязат във фирмите и да се запознаят с работата на самия мениджър", разказа експертът и съобщи, че над 186 хиляди млади хора между 15 и 24-годишна възраст не са заети и не повишават квалификацията си.

“Разработването на една стажантска програма не изисква много. Важното е да се намери наставник. Върху този акцент се фокусират и големите световни компании. Ресурс за обучението на младия човек в работна среда не мога да отделят всички компании от малкия и средния бизнес”, поясни Мария Маврудиева.

Според нея изготвянето на наръчник за култура на работа, структура на компанията, клиентска база би било от голяма полза за бизнеса, като за изготвянето му принос могат да имат и младите хора.

Поколението Z разбират технологията по един съвсем различен начин. Те са израснали с нагласата за приемане и обработване на нова информация", посочи като аргумент специалистът.

По думите ѝ инициативата „Оставаме в България“ има за цел да покаже добрите практики в стажуването и най-вече въвеждането на младите хора в работна среда.

Над 10 хиляди стажанти за последните четири години са преминали през компаниите членове на Съвета на жените в бизнеса в България, като много от тях остават на постоянна трудова позиция впоследствие.

“Със сигурност ще продължим инициативата, прогнозира Мария Маврудиева. – Разработихме и друга инициатива „young.LEADERS.talk". Идеята ни беше да срещнем младите хора с мениджърите. Подкрепата на евродепутите ни беше необходима, за да насочим младите хора какви са стратегиите и политиките на европейско ниво за тяхното развитие. Миналата седмица по време на форума говорихме за кръговата миграция. Трябва да се насочим към това младите хора да посетят различни страни и компании, за да могат да сравнят възможностите си за развитие и да изберат най-доброто за себе си. Това предстои да се оформи като тенденция в бъдеще."

Мария Маврудиева напомни, че от инициативата подкрепят дуалното обучение и смятат, че това е прекрасна възможност на ранен етап младите хора да получат кариерна ориентираност и възможност да се запълни тази ниша в квалификацията в определени професии.

Тя е на мнение, че няма универсален начин за навлизането на този подход, а институциите, университетите и бизнесът трябва да си партнират в това обучение.

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още