IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия на кръстоносен поход срещу съвременното робство в автомивките

Там работят предимно мъже от Източна Европа, заробени с дългове, принудени да се трудят при незадоволителни условия

22:30 | 22.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британското правителство обяви днес план за борба със съвременното робство и злоупотребата с работници в автомивките. Инициативата е свързана с притесненията, че източноевропейци са експлоатирани и превръщани в роби на тези обекти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Програмата е разработена от полицията, представители на сектора и правителствени агенции. Тя ще определя кои компании работят законно, наемат и се отнасят честно със служителите си, а също така опазват околната среда.

Смята се, че хиляди работници в британски автомивки са съвременни роби. Те са предимно мъже от Източна Европа, заробени с дългове, принудени да работят при незадоволителни условия, с отнети документи, които стават също така обект на заплахи, злоупотреби и насилие.

По думите на шефа на отдела за стратегии в британската агенция за борба с модерното робство Дарил Диксън в този сектор има много проблеми.

Работниците в повечето от 20 000-те автомивки във Великобритания са жертва на експлоатация, според доклад от миналата седмица на експерти по съвременно робство от Университета на Нотингам и Службата на независимия комисар за борба със съвременното робството.

Липсата на система за регистриране и лицензиране на такива компании им позволява да процъфтяват, показват данни от доклада.

Полицията и държавните представители разследват усилено, но посочват, че е трудно да се справят с това престъпление. За изключително много автомивки се смята, че нарушават закона, но повечето жертви се страхуват да говорят, а финансово притиснатите британци търсят все по-евтини услуги.

Автомивките са най-честите места, за които се получават сигнали от граждани на линията за помощ в случаи на съвременно робство, като за почти две години са идентифицирани най-малко 2000 предполагаеми жертви. Инициатива за автомивките ще бъде изпробвана идния месец, като обхванатите компании ще бъдат одитирани и проверявани на място.

Най-малко 136 000 съвременни роби живеят във Великобритания според Световния индекс за робството на правозащитната фондация Walk Free. Това е с 10 пъти повече от последните оценки на правителството, обявени през 2013 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Изглежда, че от робовладелския строй насам светът е извървял само една автомивка разстояние. Очевиден прогрес, устойчиво развитие - все мантри, повтаряни до втръсване за маскиране на обстоятелството, че всъщност нищо не е е променило. Както е написано в "Еклесиаст" от Светото писание - каквото било е, ще бъде, каквото има да дойде, вече било е. Някои веднага ще възроптаят - как, ходим на работа по своя воля, вземаме заплати, с които изкарваме месеца, че и даже остават пари да си измием килимите на същите тези автомивки. Може и да имат право, някога робът е можел да изгуби единствено оковите си, а сега най-много килимът му да вдигне прах и да трябва жена му да го тупа на балкона от шестия етаж за ужас на околните, които току-що са извадили прането си навън. Така умира мечтата за свобода в сърцето на "Люлин", така умира надеждата на човека някога да напусне бетонната галера, в която гребе, докато не изплати общите тръби на "Топлофикация". Къде точно е разликата, обаче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още