IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преходът към производство на електромобили скоро ще приключи

До 15 години автомобилните компании ще произвеждат само електрически коли, твърди арх. Любомир Станиславов

08:46 | 23.10.18 г. 1
Преходът към производство на електромобили скоро ще приключи

Преходът към производство на електрически коли ще завърши до няколко години. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Станиславов, представител на Аутомотив Клъстер България.

"До 15 години автомобилните компании ще произвеждат само електрически коли. Европейската комисия (ЕК) оказва сериозен натиск върху автопроизводителите на Стария континент за преход към електромобили", каза той в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

В Източна Европа има много примери за ограничаване на вредните емисии във въздуха, отбеляза Станиславов. Той даде пример с Унгария, където има заводи на Audi, Mercedes, General Motors и Suzuki, а след две години ще има и на BMW.

„Будапеща не се фокусира единствено върху привличането на чуждестранни инвестиции. В момента там се тестват автономни автомобили на полигон, като се очаква след време тестването да продължи в реална среда на пътищата в страната". 

На конференцията Automotive Forum & Expo в София беше представена най-модерната станция за зареждане на електромобили в света, заяви Любомир Станиславов. Станцията може да зареди електрически автомобил в рамките на 12 до 15 минути с 80%, което е достатъчно за изминаването на 400 км.

"Тези зарядни станции изискват много голяма инсталирана мощност. Не на всички електрически коли батериите са пригодени за станция от такъв тип", предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 25 rate down comment 3
BobyB
преди 5 години
Европейската Комисия не оказва сериозен натиск, тя е твърде зависима от германското лоби. Докато се боричкаха, Тесла изведнъж започна да изхвърля немската света троица от американския пазар, сега вече се събудиха, а не защото ЕК ги е натискала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още