IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докторската теза и инвалидна количка на Стивън Хокинг ще бъдат продадени на търг

Постъпленията от 22 вещи на покойния астрофизик ще отидат за благотворителност

11:43 | 23.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christie&#39;s</em></p>

Снимка: Christie's

Подписан екземпляр на докторската теза на проф. Стивън Хокинг се очаква да бъде продаден на търг този месец за над 100 хил. паунда, съобщава ВВС.

Тезата от 1965 г., която доведе до срив на сайта на Университета Кеймбридж, когато бе публикувана онлайн, е един от общо 22 вещи на бележития учен, които ще бъдат продадени от аукционната къща Christie’s.

Вещите включват още инвалидна количка и книга с пръстов отпечатък на физика.

Дъщерята на проф. Хокинг – Луси, заяви, че търгът ще даде на хората шанса да „придобият спомен за изключителния живот на нашия баща“.

Медали, награди, научни доклади и сценарият на една от появите на проф. Хокинг в анимацията „Семейство Симпсън“ също ще бъдат част от продажбата под името „На раменете на гигантите“.

Инвалидната му количка ще бъде последният лот, а всички постъпления ще отидат за Фондация "Стивън Хокинг" и за Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.

Онлайн оферти за 22-а обекта ще могат да бъдат правени между 31 октомври и 8 ноември.

Според дъщеря му Christie’s помага на семейството „да управлява уникалната и ценна колекция от лични и професионални вещи на нашия любящ баща“.

Тя добавя, че се надява да предложат на страната архива на Хокинг, който е „огромна част от неговото наследство, но и от научната история на тази страна“.

Това ще се случи благодарение на определени разпоредби в британското законодателство. Научният архив на Хокинг ще бъде предложен в неговата си цялост.

Астрофизикът, който живееше и работеше в Кеймбридж, почина през март на 76-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още