IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се спасят ли управляващите от скандала около Валери Симеонов?

Вицепремиерът по-скоро няма да подаде оставка, твърдят политически експерти

11:16 | 23.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вицепремиерът Валери Симеонов по-скоро няма да подаде оставка. Това коментираха пред bTV социологът Евелина Славкова и политическият пиар експерт Нидал Алгафари.

И днес майките на деца с увреждания са готови да протестират с искане за оставката на Симеонов, който ги нарече „кресливи жени с уж болни деца“. Оставката на Симеонов бе поискана и от коалиционния му партньор Волен Сидеров, но не и от премиера Бойко Борисов с мотива, че „мигновено ще се счупи цялата конструкция“.

„Заявките, че оставка няма и да бъде искана, вече са на масата”, изтъкна Евелина Славкова.

Всеки нормален човек ще застане на страната на майките на деца с увреждания, тук става въпрос за хора, които се борят за своите права, допълни тя.

Славкова посочи, че случващото се ще окаже отрицателно влияние върху цялото правителство.

„От друга страна, това продължава да изостря вътрешната битка в малкия коалиционния партньор”, каза социологът.

„Не Бойко Борисов е този, който трябва да иска оставка. Хората излизат на улицата“, коментира Нидал Алгафари.

„Този път прекрачиха един морален праг”, каза той за управляващите. Той предупреди, че ще има организации, които ще поискат „да яхнат вълната“ на протеста.

Според Славкова изказването на Симеонов е трябвало или да бъде спестено, или да последва извинение.

Оттук нататък и работодателите трябва да се извиняват, смята Нидал Алгафари, след като бизнесът обяви, че подкрепя вицепремиера.

По думите на Славкова ситуацията ще продължи да се развива и този конфликт няма да приключи днес.

„Борисов ще намери ефективен начин може би да отпуши това напрежение, което в момента се формира”, прогнозира тя и сравни ситуацията с растяща снежна топка.

„Валери Симеонов няма да си подаде оставката, не желае да го направи. Освен това неговият коалиционен партньор Красимир Каракачанов с години се бореше да се докопа до този пост. И сега като се е докопал, надали ще иска да го пусне”, отбеляза Алгафари.

„В момента управляващите, цялата коалиция се намират в ситуация, в която трябва да се вземе решение“, каза пред БНТ политическият психолог проф. Антоанета Христова. Когато не се знае какво трябва да бъде решението, се заформя криза, но според нея ще се върви към овладяване на ситуацията. 

Задължително е да се излъчат политически послания, които да създадат усещане за стабилност, твърди Антоанета Христова.

Според нея в момента почти няма политическа сила, която да иска предсрочни избори или промяна на стабилността и премиерът хвърля топката в полето на малкия коалиционен партньор.

„Свидетели сме на твърде грозни сцени, които не правят чест на българската политика“, каза пред националната телевизия политологът доц. Борис Попиванов.

По думите му трябва да се говори не толкова за стабилност, колкото за елементарна човечност, благоприличие и домашно възпитание.

Тяхната липса трябва да бъде наказана и премиерът Борисов е този, които трябва да поеме отговорността по отношение на вицепремиера Валери Симеонов като поиска неговата оставка, защото това е редното поведение в една демокрация, това не е първата му такава проява от началото на този кабинет, смята Борис Попиванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
дреме му на боко, той се е окопал ... дпс и кой го пазят от една страна, от друга *** прави всичко възможно да изглежда по неадекватна от него ... а на хоризонта даже не се задава нов Барек с който да ни изплакнат очите или нещо дето ни лъже че е алтернатива.... и да има избори аз очаквам макс 40% активност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
potten
преди 5 години
Важното е че бизнесът подкпрепя вицепремиера Симеонов, вчера целия бизнес барабар с Домусчиев застанаха зад него и казаха че всичко е наред и е нормално. Проблем нямало и всичко е наред.А мамите да си гледат работата, стига да не кряскат толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
s3
преди 5 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ПОРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още