IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия се доближи до осъществяването на газовата мечта на Тръмп?

Ангела Меркел промени курса на правителството в Берлин, което ще съфинансира строителството на терминал за втечнен природен газ, необходим за вноса от САЩ

08:07 | 24.10.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел предложи правителствена помощ за усилията Германия да се отвори още към възможността за внасяне на американски газ. Това е ключова отстъпка пред американския президент Доналд Тръмп, според когото Европа и най-вече Германия са силно зависими от руското гориво.

По-рано този месец канцлерът е заявила пред малка група депутати, че нейното правителство е взело решение да съфинансира строителството на терминал за втечнен природен газ на стойност 500 млн. евро в Северна Германия, съобщават източници, запознати с обсъжданията. Това ще предостави решаващия тласък за стартирането на проекта, пред който имаше множество спънки в продължение на години, съобщава в. Wall Street Journal.

Тръмп упорито лобира за това Европа да купи от САЩ значително количество течно гориво в рамките на кампанията за пренаписване на условията за двустранната търговия. Според американски и германски представители с обръщането си към американския газ Берлин се надява да умилостиви Вашингтон. Надеждите на германските власти са, че по този начин има възможност да се избегне заплахата от санкции срещу „Северен поток“ 2 – газопроводът, който ще удвои капацитета за износ на руски газ към Европа.

По думите на Меркел решението е „стратегическо“ и може да се изплати на страната в дългосрочен план, посочват още източниците. Според канцлера изпълнението също така ще се нуждае от по-дълготрайна правителствена подкрепа.

В продължение на години плановете за строежа на станцията за втечнен природен газ бяха блокирани заради липса на правителствена подкрепа, която би направила подобен проект рентабилен. На 16 октомври, по-малко от седмица след срещата на канцлера, международен консорциум е подал първата официална молба за държавна помощ за строеж на терминала, който ще се намира в град Щаде край Хамбург.

Все още обаче остава неясно под каква форма и в какъв размер ще е помощта на Берлин – парични субсидии, заеми, кредитни гаранции или нещо друго. Правителството обаче вече е взело решение да забърза преразглеждането на кандидатурата, съобщават източници на Wall Street Journal, което означава, че по всяка вероятност решение ще бъде взето до края на годината.

Още два конкурентни консорциума се очаква да подадат свои заявления за правителствена помощ за строежа на терминал за втечнен природен газ – един в град Брунсбютел на 30 км северно от Щаде и друг във Вилхелмсхафен, намираща се в близост военноморска база, в която има друг терминал. Според германски представители фаворити в проекта са двата обекта в Щаде и Брунсбютел.

Американският газ в по-голямата си част се добива от подземни скални образования, втечнява се и се превозва по море с танкери до Европа. За неговото разтоварване се изискват специални терминали, в които той се съхранява и впоследствие отново се обръща в газ. Този сложен процес прави горивото около 20% по-скъпо от руското, което се доставя директно в Германия най-вече през тръбопровода „Северен поток“.

Графика: Wall Street Journal

Според говорител на германското правителство решението за финансирането на терминала е взето в съответствие с търговските интереси на Германия, а не е взето под американски натиск.

Един от американските аргументи, които успяват да си пробият път в Германия, е това, че покупката на американски втечнен газ ще подобри германската енергийна сигурност, правейки страната не толкова зависима от Москва.

Русия отговаря за над 50% от германския внос на газ, а останалата част идва основно от Норвегия и Холандия по данни на доклада за 2018 г. на ВР Statistical Review of World Energy.

По думите на Оливер Грундман, депутат от консервативния блок на Меркел в избирателния район на Щаде, терминалът би могъл да доставя газ до пристанището на Хамбург, където да зарежда презокеански лайнери. Луксозният круизен кораб AidaNova, който се очаква да бъде пуснат на вода този месец, ще бъде първият, задвижван от втечнен природен газ.

По думите му преходът към американски газ трябва да бъде направен не защото Тръмп така иска, а защото това е „необходимо за бъдещето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Тук няма какво и да коментираме толкова много. Германският кон, като най-издържлив от всички европейски "кобили", ще го яхат и американци и руснаци, пък защо да не се включат и катарци, азербайджанци и всякакви други ездачи :)Обаче, защо в Инвестора не драснат една статия за прословутата фирма Exxon Neftegas Limited? Как звучи само Ексън Нефтегаз Лимитид. Няма да познаете какво продава и на кого го продава. Те дори управителите сигурно не знаят, къде отива нефта и газа, които помпят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 5 години
Мави е най големия руски фантаст, той се издържа с писане на фантастика и утопични книги, които ги печата на кашони :DВнимавай, комуникацията с него уврежда мозъчните клетки ! Оставш с чувството че като одъртееш НЕ помъдряваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
От моите писания излиза единствено, че американците се опитват да наложат на Германия по-скъп газ от този, който купуват и ще купуват от руснаците по тръби. Но, понеже Германия не може да се репчи на САЩ, понеже още е окупирана и канцлерът й подписва по този въпрос специален документ при встъпването си в мандат, ще трябва да се подчини. Споделил съм и една хипотеза, как това ще се отрази на останалите цени на пазара на газ в Европа. Политическите ти брътвежи в литературното ти есе са твое дело.Колкото до съзидателната роля на американците след ВСВ, която си изтъкнал, то тя подлежи на съмнение, поради няколко прости факта: и Италия е в позицията на Германия, поставена при същите условия, но между 1950 и 1970 г. половин Италия се прехранва като гастарбайтери в немскоговоряща Европа за да не пукне от глад. В същото време Австрия, която е окупирана от руснаците и не получава никакви бонуси по плана "Маршал", почти няма разлика в стандарта на живот с Германия и също изхранва един милион италианци, та не е ясно икономиката, която създават германците, на кого се дължи... Има и документи как руснаците са мачкали инициативата в подопечното им ГДР, за да не излети над останалите в СИВ централно и източноевропейски колонии...Глупостите, че купуваме най-скъпия газ в Европа не ми се коментират - има достатъчно инфо по въпроса. Когато ти предложат по-евтин газ от Азербайджан или Катар, ще си купуваш от него. Проблемът може да възникне, ако той всъщност дойде по-скъп, но от ЕС, респективно от Германия, те задължат да го купуваш точно него... :lol: Или по интерконекторите започнат да ти карат от Германия и Полша "американски" LNG на американски цени, щот техните цени ги знаеме по тока на AES и Контур Глобал, само за да не са руските братя случайно добре... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 21
korn
преди 5 години
От твоите писания излиза че Германия е независима държава,американски протекторат,който от една развалина след втората световна,американците са го превърнали в една от най големите икономики в света,а германеца взима 10 пъти по голяма заплата и живее сто пъти по добре от руския крепостник в независима Русия.Или пък САЩ всъщност са германски протекторат,тъй като цифрите показват,а и никой не го оспорва,че САЩ са на голяма загуба от търговията си със Германия.Може би САЩ си плащат данък сигурност за да не се надига нацизма в Германия и Европа.Има и друго,ние като купуваме газ от Русия 20 години на най високите цени в Европа,да не значи че сме руски роби и независима държава,или че сме глупави.Не,просто подържаме руската икономика на нашите славянски братя за наша сметка.Аз например,утре ако ми предложат по евтина газ от Азарбейджан или Катар,пак ще си купувам по скъп руски газ,ще си стоя беден,но ще знам че моито руски братя са добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
Но, така или иначе, вече е ясно, че Германия ще се превърне в газовия хъб на Европа и тя ще държи по-голямата част от пазара. Като се има предвид, че Германия, всъщност, не е независима държава, а е американски протекторат, всеки може по простото тройно правило да сметне кой ще държи в обозримо бъдеще европейския газов пазар. Това - за спокойствие и радост на русофобите - споко, пичове, сичкия газ в Европа некой ден ше си го купувате от американците и ше сте хепи! Само малко търпение... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 5 години
И на диагностицирано със синдром на Даун шесгодишно дете е ясно, че Европа през този век ще живее с руски газ, потреблението на който само ще расте. Войната се води за това, КОЙ ДА ГО ПРОДАВА, демек - У КОГО ДА ОСТАВА КАЙМАКЪТ ОТ ПРИХОДИТЕ! И "американският" втечнен газ в Европа ще бъде руски - нещо като американският ток от американските ТЕЦ-ове в България - от най-евтините български въглища - най-скъпият ток... :lol: Просто "инвестициите" ще бъдат инструмент за трайно конституиране на цените на газа на европейския пазар с регламентирана горница за американците - неко като "данък сигурност", който плащаха тукашните търговци на мутрите през 90-те.Германците само ще спечелят от това, защото няма как да дистрибутират газ по две тарифи - просто никой няма да купува по-скъпия. Затова ще трябва да направят цени по формулата на "енергийния микс", и когато пазарът попривикне, просто в един момент да завишат и цените на руския тръбен газ, който очевидно ще предлагат като основен транзитьор и доставчик за други страни в Европа. Горницата ще се намери кой и как да утилизира ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 20
korn
преди 5 години
Прав е Тръмп.Германия си продава стоките в САЩ и печелят милиарди.САЩ и Германия са съюзници в НАТО.Германия е една от най силните икономики в света благодарение на САЩ.Американската икономика е в застой,напълно логично е Германия да помогне на своя съюзник.Не може само да взимаш,трябва и да даваш в тоз живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
Янките НЯМАТ толкова излишен газ, особено през зимата!Нали миналата купиха 1-2 танкета от руския Ямал.Ще купуват от там, по пътя ще стане американски и стой та гледайкинти и лицемерие!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
bstoyano
преди 5 години
Е сега ще са зависими и от САЩ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още