IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът на НЗОК 2019 - „нищо старо не е забравено, нищо ново не е открито“

Приоритет на държавата трябва е профилактиката и превенцията на заболяванията, посочи д-р Галинка Павлова, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз

16:58 | 23.10.18 г. 1
Проектът на НЗОК 2019 - „нищо старо не е забравено, нищо ново не е открито“

Нужна е децентрализация и либерализация на пазара на здравни услуги в България, коментиеа д-р Галинка Павлова, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Проектоюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предвижда рекордно висок бюджет в размер 4,350 млрд. лева, посочи д-р Павлова. – Чувствата ми са смесени, защото за бюджет 2019 може да се твърди, че „нищо старо не е забравено, нищо ново не е открито“. Имаме увеличение на финансите с около 450-490 милиона, което е положително. Бюджетът на Здравната каса обаче трябва да е инструмент за реализиране на политики. Приоритет на държавата и правителството е да се вземе превес над профилактиката, превенцията на заболяванията, ако това е свързано с по-голяма тежест на средствата за извънболнична помощ. Ние не виждаме това. Имаме съвсем скромно увеличение при общопрактикуващи лекари и специалисти", коментира лекарката.

Според нея е добре, че се предвиждат средства за разплащане към чуждите каси.

“Къде са средствата и защо няма да разплатим задълженията на българските болници обаче? Вече 6-7 от тях осъдиха НЗОК, попита риторично лекарката и заяви, че здравната система е недофинансирана. – Важно е средствата да се усвоят правилно. На фона на инфлация между 3,6% и 4% това увеличение средно от 10% за дейности всъщност няма да подпомогне системата. На практика лечебните заведения няма да имат достатъчно приходи, за да се самоиздържат и да практикуват качествено."

Д-р Павлова смята, че е взето добро решение за генеричните лекарства, за които да не се иска отстъпка, а да се търсят по-големи отстъпки за останалите лекарства.

"В същото време буди недоумение защо Народното събрание ще разрешава откриването на нови лечебни заведения. Интересно е предложението за нова комисия по медицински контрол. Вероятно има резон, ако възникне ефективност по отношение на изразходването на средствата. Към Здравната каса ще бъдат влети досега съществуващият Фонд за лечение на деца в чужбина и лечение на възрастни в чужбина. И в този аспект не съм убедена в идеята на тази промяна откъм разпределяне на средствата. Здравната каса доказа, че не може да се справи с изразходване им. Надявам се това да се промени", поясни още Галинка Павлова.

Тя е категорична, че е нужна децентрализация и либерализация на пазара на здравните услуги. Пълната демонополизация на касата в първия модел на министър Ананиев ще доведе до конкуренция на всички заинтересовани фондове. Тя ще въздейства и в посока намаляване на парите за дейности. Вторият модел задава въпроса дали застраховането да бъде задължително или доброволно. Едва 6% от българите са готови да дадат допълнителни средства, потвърди лекарката.

Повече от разговора можете да видите във видеоматериала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
4,350 млрд. лева на вятъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още