IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В електромобилите ли е бъдещето на България?

Страната ни трябва да отвори по-широко икономиката си за нови големи инвеститори, които да осигурят работни места, твърди Стамен Янев

22:00 | 23.10.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещето на българската икономика е в електромобилите. С това мнение на министъра на икономиката Емил Караниколов е напълно съгласен и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, който в ефира на Bloomberg TV Bulgaria направи обобщение на усилията на страната ни да привлича инвестиции в тази сфера.

Правителството усилено работи по отварянето на икономиката за нови инвестиции, които биха осигурили допълнителни работни места, което ще ограничи безработицата, каза Янев. 

Сертифицирани са близо 20 проекта на обща стойност над 800 млн. лв с потенциал да бъдат разкрити над 2500 нови работни места, добави той. По думите му компания от бранша на електромобилите би могла да се позиционира добре в страната ни.

„Към настоящия момент България е добро място за производството на високи технологии, което разполага с добри и талантливи кадри. В исторически план страната е била сред водещите производители на високотехнологични продукти“, сподели още той.

Целта на агенцията е да привлече голям стратегически инвеститор, който да задвижи допълнително икономиката.

„Трябва да се стремим към по-голям ръст на инвестициите, както и на брутния вътрешен продукт. Това, до голяма степен, минава през привличането на сериозен инвеститор“, отбеляза още Янев.

Според него облекчаването на административните режими и осигуряването на възможности за отваряне на българската икономика за чуждестранни инвеститори, които да предложат интересна работа за младите хора, са сред приоритетите правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 34 rate down comment 1
khao
преди 5 години
България няма бъдеще без образование, защото неукото население лесно вярва на подобно поднесени лъжи като на кпетков.Все тая на кво ще се возим като сме прозти като руснаци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Точно обратното е, пак лъжеш.Личи си че никига не си стъпвал във високотехнологична компания без значение в кой сектор оперира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
70-80% от амбициозните млади хора в развитите държави са на държавна издръжка, директно и индиректно. Да не кажа, че процентът в САЩ, например сигурно е още по-голям. Само вземи бюджетите на военното им министерство, на НАСА, на ДАРПА (мисля, че беше отделно от военния бюджет), на един куп други държавни агенции за изследвания, директни и индиректни бюджетни плащания към големите им технологични компании. Хубаво е да имаш амбиции, но трябва интелигентна администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 42 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
Преди време четох, че на България и трябват иновативни хора. Имахме производство на електрокари. Добро, лошо - имахме го. Но приватизаторът вместо да мисли къде е бъдещето и иновациите предпочете да си вземе парите от земята и да си купи нещо. И даже без намеса на държавната администрация.И мислите ни, и мечтите ни са някак си такива едни дребни - да си купя Бентли втора употреба, да ида в махалата и да видят съседките какъв съм бизнесмен. Не и дали пък не мога да направя нещо ново? Нещо което другите по света все още не правят? Нямам предвид като в известната чалга "Карай бясно на червено" :)Та може и да стане. Ако има за това амбициозни млади хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Държавната администрация - колкото и да обичаме да я "храним", все пак не е длъжна да прави всичко в тая държава. Би било много хубаво, ако някои добри неща се случват и без участието на администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 51 rate down comment 3
FNM
преди 5 години
Естествено, че бъдещето (и на България) е в електромобилите, а не в канцерогенните дизеляци. Друг въпрос е, дали имаме капацитет да се възползваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 51 rate down comment 0
george353
преди 5 години
С тази държавна администрация, но ченс ин хел. Инвестициите са окей, ама може и да не дойдат. Родно производство, стартъпи, кадри... там каква е стратегията? Разходите ни за образование спрямо бвп са от най-ниските в Европа. Е не може с неграмотни хора да развиваш модерно цивилизовано общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Стамен Янев приказва глупости.Всичко това са фантазии и размишления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 49 rate down comment 12
studioaa
преди 5 години
Караниколов ако искаше да увеличи приходите от данъци можеше просто да настоява България да се оттегли от споразумението за климата от Париж, което ще ни струва поне 50 млрд. лева до 2030г. Е ето откъде щеше да намери едни 5-10 милиарда лева само по време на неговия мандат, които да вложи в нещо полезно за всички нас. Но за това трябват топки, а не гелосан перчем. Управленската немощ у нас е потресаваща, а когато тя се комбинира с зле премерени "прогресивни" политики копирани от запад положението става кошмарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 45 rate down comment 7
Ivan N.
преди 5 години
Абсолютно вярно, но това при положение, че целта е икономическо развитие, просперитет на нацията и така нататък. Господата управляващи нямат подобна идея, а даже и да имат, то тя е в далечното бъдеще, защото в момента са изправени пред друг голям проблем - демографска криза. Тоест няма хора в трудоспособна възраст, които да плащат осигуровки и машинката да работи... Та г-н Караниколов иска да привлече инведтиции и да бъдат отворени заводи, а фирмата да плаща осигуровки на хората за да има за ромите и пенсионерите(и по малко за управляващите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още