IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем за бизнеса ли е актуализацията на касовите апарати в срок?

До 31 март трябва да се създаде нова и по-модерна наредба, в която задължително да са включени и електронните магазини, препоръча IT експертът Ясен Танев

10:34 | 24.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Усилията на Министерството на финансите за въвеждане на мерки за подпомагане на правилното събиране и отчитане на плащанията са много добри. Необходим е обаче ясен бизнес проект как да бъдат спазени изискванията в определените срокове, 31 март като такъв е невъзможен.

Това обяви Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментара си той направи по повод на обнародваните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, според които търговците, регистрирани по ДДС, ще имат шест месеца, за да сменят или пренастроят своите фискални устройства.

Танев посочи, че определените срокове са невъзможни, тъй като се говори за подмяна на 250 хиляди фискални устройства през две хиляди сервиза. Според него броят хора, ангажирани с подмяната, е недостатъчен и не само това е пречката.

„Процедурата по обновяване на касовия апарат отнема няколко дни. Той се движи между сервизи, производители и потребители. Това би трябвало да е безплатно или поне по-евтино, но може да се окаже дори по-скъпо, защото няма да я има гаранцията, а ще се загубят и дни по административни дейности, смята експертът . – Сериозните бизнеси, които са инвестирали в технология, която е частично направена по техни нужди, ще трябва да направят промяната по тяхната мярка. Това означава, че бизнесът трябва да получи и тества версиите, да ги инсталира и да обучи персонала си. Това трудно би могло да се случи в определените срокове.“

Според Танев всички бизнес единици ще бъдат засегнати от промените. Броят им възлиза на 380 хиляди, поясни той.

Като конкретни предложения на Българската стопанска камара и бизнеса той постави срокът за регистрация на всички нови фискални устройства да тече до 31 март, както е заложено.

„До този момент ще е възможно всички производители да са направили устройства, които да са вече изпитани, и бизнесът да може да избира в конкурентна среда“, прогнозира представителят на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

По думите му е важно до тази дата да се направят нови и да се продължат да действат съществуващите, но с по-висока чуваемост, работни групи.

„Представителите на бизнеса, които добре познават работата си, трябва да имат възможност да обсъдят с Министерството на финансите и Националната агенция по приходите какви, според тях, са пропуските, направени в наредбата, и как те биха се отразили върху фиска“, препоръча експертът и настоя създаването на нова и по-модерна наредба до 31 март, като в нея задължително да са включени и електронните магазини.

„Така до края на 2019 г. би имало една модерна, добра, приложима и с по-ниска административна тежест, но по-висока ефективност наредба, която да приложи бизнесът“, смята Ясен Танев.

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
тоя няма да ти прочете обяснението, той е *** на управляващата партия и е тук само да ги хвали :):)Нито някой от политиците им пука кво техническо време ви трябва, ти да не мислиш че това е обсъждано или мислено къв ефект и последици ще има ... Прсото някой си е извадил пръста и измислил едни критерии от нищото и ги е спуснал като задача за вчера, щото е тежка мутра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
cna
преди 5 години
За теб не е кой знае какво, защото въобще не знаеш за какво става въпрос. Т.нар. касов апарат си е обикновен компютър със специално написан софтуер. Този софтуер е с гигантски размери и развитието и поддръжката му струват няколко милиона евро годишно. Тестването на един рилийз и инсталирането му във всички филиали отнема месеци, т.е вече трябва да сме готови с новата версия, а ние още не може да започнем да пишем кода. Причината е, че фискализацията не се извършва директно от софтуера,а от касовия принтер който има специален фискален модул. Т.е първо трябва производителя на принтера да си напише фирмуеъра така че да отговаря на новите изисквания, после трябва да има някакъв драйвер за новата версия, който ние да използваме за да говорим с принтера от касовия софтуер. Тия неща се разработват паралелно и съдържат купища бъгове, т.е ние не програмираме на базата на някакъв стабилен изпитан принтер, а на нещо което се готви в момента. Вече не мога да си спомня колко рилийза на този фирмуъер имаше при последната фискализация в Румъния, но със сигурност повече от десет. Всяка от тези междинни версии съдържаше нови грешки и трябваше всичко да се тества отначало, а комбинациите от операции които можеш да извършиш с един касов апарат са наистина много от фискална гледна точка - има фискални бонове, нефискални бонове, промоции, точки, карти за подаръци с различни данъчни ставки и прочие.За да можем въобще да започнем нещо, първо трябва да получим тестови образци на принтера, а това в нашия случай може да стане най-рано след месец, т.е ще имаме декевмри и януари за програмиране и от началото на февруари трябва да почне ролаута по филиалите за да сме готови в края на март. Така става като хора, които нямат никакъв опит в дадена област почват да пишат законни срокове. И в Румъния беше така, официалния дедлайн беше 1 юни тая година, след това стана септември, а сега вече неофициално е удължен до не се знае кога. И накрая, трябва цялата документация и архитерктура на системата да се качи на български език в някакъв сайт на НАП. Изненада, такава документация просто все още няма. Големите чуждестранни вериги използват един и същ производител на касов софтуер за всичките си задгранични филиали и тези производители не са от България. Случайно аз работя в такава фирма, която живее само от касов софтуер. Мениджърите на големи вериги ни се молят да пишем софтуер за тях, а ние отказваме поръчки защото нямаме хора.Ок, сигурно кварталните бакалници използват касов апарат тип *** от времето на соца, ама и аз там не си го представям по-лесно. Да джиткаш на някакъв ембедед дивайс и да си броиш байтовете да не би да ти свърши паметта те изправя пред съвсем други проблеми. Ами ако има грешки в софтуера ? Това означава неспазване на фискалното законодоталество и глобите в България са 5000 евро и закриване на филиала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
cna
преди 5 години
@s3 За теб не е кой знае какво, защото въобще не знаеш за какво става въпрос. Т.нар. касов апарат си е обикновен компютър със специално написан софтуер. Този софтуер е с гигантски размери и развитието и поддръжката му струват няколко милиона евро годишно. Тестването на един рилийз и инсталирането му във всички филиали отнема месеци, т.е вече трябва да сме готови с новата версия, а ние още не може да започнем да пишем кода. Причината е, че фискализацията не се извършва директно от софтуера,а от касовия принтер който има специален фискален модул. Т.е първо трябва производителя на принтера да си напише фирмуеъра така че да отговаря на новите изисквания, после трябва да има някакъв драйвер за новата версия, който ние да използваме за да говорим с принтера от касовия софтуер. Тия неща се разработват паралелно и съдържат купища бъгове, т.е ние не програмираме на базата на някакъв стабилен изпитан принтер, а на нещо което се готви в момента. Вече не мога да си спомня колко рилийза на този фирмуъер имаше при последната фискализация в Румъния, но със сигурност повече от десет. Всяка от тези междинни версии съдържаше нови грешки и трябваше всичко да се тества отначало, а комбинациите от операции които можеш да извършиш с един касов апарат са наистина много от фискална гледна точка - има фискални бонове, нефискални бонове, промоции, точки, карти за подаръци с различни данъчни ставки и прочие. За да можем въобще да започнем нещо, първо трябва да получим тестови образци на принтера, а това в нашия случай може да стане най-рано след месец, т.е ще имаме декевмри и януари за програмиране и от началото на февруари трябва да почне ролаута по филиалите за да сме готови в края на март. Така става като хора, които нямат никакъв опит в дадена област почват да пишат законни срокове. И в Румъния беше така, официалния дедлайн беше 1 юни тая година, след това стана септември, а сега вече неофициално е удължен до не се знае кога. И накрая, трябва цялата документация и архитерктура на системата да се качи на български език в някакъв сайт на НАП. Изненада, такава документация просто все още няма. Големите чуждестранни вериги използват един и същ производител на касов софтуер за всичките си задгранични филиали и тези производители не са от България. Случайно аз работя в такава фирма, която живее само от касов софтуер. Мениджърите на големи вериги ни се молят да пишем софтуер за тях, а ние отказваме поръчки защото нямаме хора.Ок, сигурно кварталните бакалници използват касов апарат тип *** от времето на соца, ама и аз там не си го представям по-лесно. Да джиткаш на някакъв ембедед дивайс и да си броиш байтовете да не би да ти свърши паметта те изправя пред съвсем други проблеми. Ами ако има грешки в софтуера ? Това означава неспазване на фискалното законодоталество и глобите в България са 5000 евро и закриване на филиала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Разбира се в колониалното мислене не се включва имаш ли парче хляб за себе си и децата си!М'а немай грижи, сссиганите нямат никакви навици за работа с такива черни кутии..... Смазвайте печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 18
s3
преди 5 години
Половин година не е малък срок, все пак става дума само за коригиране на едни касови апарати, не е нещо кой знае какво. А и наредбата е приета, време е да се действа по прилагането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още