IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са зоните, където може да избухне война за питейна вода?

Климатичните промени и ускореният прираст на населението в глобален мащаб ще доведат до сериозни конфликти за разпределянето на този ресурс

09:34 | 27.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ново проучване описва тревожната картина на близкото бъдеще, където хората се борят за питейна вода. Тези „водни войни“ с постапокалиптичен привкус биха могли да станат реалност в най-скоро време с влошаването на климатичните промени и ускоряването на глобалния прираст на населението, ако не бъдат взети спешни мерки, пише World Economic Forum. 

Проучването, което прави Съвместният изследователски център на Европейската комисия (ЕК), алармира за сериозните последици от изменението на климата, съчетани с увеличаването на населението, които ще предизвикат засилена конкуренция за разпределянето на водните ресурси, регионална нестабилност и социално вълнение.

Докладът определя няколко „горещи точки“ по света, в които може да се развие подобен казус. Не е изненадващо, че това са области, в които има проблеми с достъпа до прясна вода или където водата се явява граница между държавите.

Тези точки включват реките Нил, Ганг-Брахмапутра, Инд, Тигър и Ефрат, както и Колорадо.

Проучването е ръководено от Фабио Фариноси, който използва софтуер, моделиращ различните фактори, които биха могли да предизвикат битки за питейна вода. Алгоритъмът разчита на информация за 551 предишни случая на подобни конфликти.

Учените смятат, че вероятността от започване на „водни войни“ е между 75% и 95% през следващите от 50 до 100 години.

2100 2100

Фариноси се надява, че ситуацията може да се подобри, ако страните от тези райони започнат да си сътрудничат в тази насока.

Екипът на Съвместния изследователски център е подготвил индекс, както и модел за определяне на най-рисковите райони, най-вече при африканските страни.

Публикуваните схеми показват, че вероятните конфликтни зони през 2050 г. ще бъдат районите на централните и източни щати в САЩ, страните от Централна и Източна Европа, през които минава Дунав или които граничат с реката, Източен Китай, Южна Индия, Централна Азия (Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан), по-голяма част от Африка и Южна Америка.

Най-слабо засегнати, колкото и странно да изглежда, ще останат страните от Арабския полуостров, Северна Африка, Тибетското плато, голяма част от Русия, Канада, Аляска и Австралия.

Въпреки това тенденцията за намаляване на питейната вода ще се появи и в други райони през 2100 г., разпростирайки се почти по цялата сухоземна повърхност на планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още