IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рафаел Бостич: Фед ще вдигне лихвата още веднъж тази година

Централната банка може да повиши лихвените проценти „още няколко пъти", докато достигне неутрално ниво на лихвите, твърди централният банкер

21:17 | 24.10.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Федералния резерв за Атланта Рафаел Бостич. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв за Атланта Рафаел Бостич. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Атланта Рафаел Бостич заяви, че подкрепя по-нататъшното постепенно повишаване на лихвените проценти и предупреди, че разгорещяването на икономиката с твърде много стимули може да завърши с рецесия, която да навреди на американците с по-ниски доходи, предава Bloomberg.

„Ако данните не ме опровергаят, предвиждам непрекъснато и постепенно премахване на политическите стимули, докато не достигнем неутрален лихвен процент", каза Бостич в реч в Батън Руж, Луизиана. Въпреки че има несигурност по отношение на неутралността - нивото на лихвените проценти, които нито ускоряват, нито забавят икономическата активност - той каза, че „оценката ми е, че все още сме на ниски нива".

Той „се чувства комфортно“ с намерението за четвърто за годината повишение на лихвите. Силните икономически данни за второто и третото тримесечие са го убедили, че ново повишение през тази година е съвсем на мястото. Наблюдатели очакват това повишение да се случи по време на заседанието на банкерите през декември.

Според Бостич централната банка може да повиши лихвените проценти „още няколко пъти", докато достигне ниво, в което не възпрепятства или насърчава инвестициите или разходите. Досега Бостич не бе коментирал възможността за увеличение на лихвите през тази година.

Президентът на Фед в Атланта има глас през тази година във Федералната комисия по отворените пазари (Federal Open Market Committee – FOMC). Комисията се състои от седемте членове на Председателския борд, а също и от петима души, представляващи на ротационен принцип 12-те федерални банки, като сред тях единственият постоянен представител е председателят на федералната банка в Ню Йорк.

През септември Бостич подкрепи решението за повишаване на целевия диапазон на Федералния фонд до 2-2,25%, третото увеличение през 2018 г. FOMC прогнозира четвърто увеличение на лихвите до декември, тъй като безработицата е спаднала, а икономиката се развива добре.

В същото време американският президент Доналд Тръмп увеличи натиска си над Фед и неговия гуверньор Джером Пауъл, заявявайки в интервю за Wall Street Journal, че ръководителят на централната банка на страната заплашва икономическия растеж на САЩ и изглежда се радва при всяко повишаване на лихвените проценти. В интервюто си Тръмп признава независимостта, на която Федералният резерв отдавна се радва при определянето на икономическата политика, като същевременно уточнява, че умишлено изпраща директно послание до Пауъл, че иска по-ниски лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Навремето вие вазпрявяхте, че ссср няма да се разпадне никога и той е союз нерушимий и го пеехте това в часовете по музика. Какво говорехте, а какво стана и пак не си взехте поука. Няма значение какви договори са подписвани, те ще бъдат скъсани от новото поколение политици. САЩ не може да си позволи да издържа толкова много сателити... Долу европейския съюз. Някой от държавите в ес също няма да останат обединени още дълго след като се обединиха след падането на стената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
С такива договори са прищипани държавите в ЕС, че няма излизане, няма разпадане. Щом на Англия и цъфнаха хемороиди от напъване за излизане и не могат горките, кво да кажем за останалите. ЕС е проект, който трябваше да събери повечето държави в Европа, с цел да ги държи далеч от Русия, която има огромно нетърпение и ще изпита върховно удовлетворение, при едно разпадане. Тогава една част от вече бившите страни в ЕС ще преминат под крилото и, което за САЩ няма да е приемливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
ЕСССР = EUSSRВдигането на лихвите е затишие преди взрив, но само който разбира от математика може да схване картинката:http://***.usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Долу европейския съюз, долу еврозоната. Скоро ще го закопаем това недоносче еврото. Стига с тези конспирации, еврофилистиците винаги някой друг им е виновен. Другари не успяхте да ни направите 16-та съветска република навремето, няма да да успеете да ни направите и щат на ессср.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
ФЕД се измъква , чистейки баланса в условия на икономически просперитет. Това обаче има прокризисен глобален ефект . Което значи , че едва ли някой друг ще успее да се възстанови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
ФЕД вдига лихвите, а ЕЦБ не го последва, както правеше преди, защо ли? ФЕД се презастраховат срещу надуване на балони, не искат да го позволят, страхуват се от последствията, а при ЕЦБ точно обратното - включили са всички компресори на MAX и надуват, ама надуват. Ами като гръмнат кво ще стане, не ми се мисли. Това нещо на мен ми мирише на харакири. Да не би пък ФЕД нарочно да вдига лихвите, за да го набие в ауспуха на ЕЦБ, която така или иначе, дори с упорство и закъснение, все пак ще се принуди да ги вдигне, при положение, че икономиката на държавите в ЕС продължава да е в критична фаза и при едни по - високи лихви, тва ще е краят. Убеден съм обаче в едно, в това че в ръководството на ЕЦБ има агент на ЦРУ. вещицата Меркел също си е продала душата на краварите или пък я държат здраво с някви компромати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още