IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът не намери причина да отстрани Ангел Попов от транспортното министерство

Искането беше внесено от прокуратурата през септември

17:49 | 24.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Софийският районен съд реши, че няма причини зам.-министърът на транспорта Ангел Попов да бъде отстранен от длъжност, предаде БТА. Искането за това беше внесено от прокуратурата през септември.

Срещу Попов е внесен от градска прокуратура обвинителен акт за измама от 29 март. В хода на досъдебното производство е установено, че през август 2012 г. в София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро, Попов е въвел собственик на транспортна фирма в заблуждение, че срещу тази сума служители от Министерството ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

Документите се ползват за облекчен режим на международен товарен транспорт. 

Според прокуратурата сегашното служебно положение на Попов, който контролира издаването на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните, може да попречи на пълното изясняване на истината, поради служебната зависимост на част от свидетелите по делото от него.

Съдът обаче установи, че по време на деянието, за което е обвинен Попов, той не е заемал държавна длъжност, а е бил в частния бизнес. Както и че разследването срещу него се е започнало да се води, когато той вече е заемал поста зам.-министър, но промяна на свидетелски показания не е имало.

Също така съдът отбеляза, че самата прокуратурата с постановление от юли първо е заявила, че няма причина да се иска отстраняването на Попов от поста му.

Поради това съдът отчете, че не са изпълнени предпоставките в закона, които позволяват отстраняване от длъжност.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок.

Освен искането на прокуратурата днес в районният съд се проведе и разпоредителното заседание по делото срещу зам.-министъра. От което стана ясно, че няма пречки производството да започне по същество, като беше насрочена и дата за първо заседание - 18 януари 2019 г.

Пред медиите зам.-министър Попов заяви, че не е виновен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още