IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каплан: Вероятно ще има още три увеличения на лихвите в САЩ

Председателят на Фед за Далас заяви, че ще направи оценка за нуждата от още повишения през пролетта или лятото на 2019 г.

22:43 | 24.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да увеличи лихвените проценти още поне два, а за предпочитане три пъти, преди да направи оценка дали по-нататъшните повишения няма да ограничат растежа, заяви председателят на Фед за Далас Робърт Каплан, цитиран от Ройтерс.

За 2019 г. смятам, че трябва „постепенно и търпеливо да повишаваме лихвените проценти до диапазон от 2,5 до 2,75% или, по-вероятно, до 2,75-3,00%“, казва Каплан в свое есе, очертаващо политическите му позиции.

Миналия месец Фед повиши целевия си диапазон за краткосрочните лихвени проценти до диапазона от 2 до 2,25% - ход, който Каплан подкрепи. Още три увеличения ще вдигнат лихвите до 2,75-3,00%. Според Каплан по-високи от тези нива ще превърнат паричната политика от „неутрална“ в „ограничителна“, което ще забави икономическия растеж, ще ускори безработицата и ще забави инфлацията.

„Възнамерявам да не съм предубеден за това какви, ако има такива, действия трябва да предприемем щом стигнем обхвата на най-добрата ни оценка за неутрална позиция“, казва Каплан, отбелязвайки, че оценката му за „неутрална“ е малко под тази от 3% на повечето му колеги. „Смятам да направя тази преценка по някое време през пролетта или лятото на 2019 г., базирайки се на икономическите перспективи в този момент“.

Следващата среща на Фед е през ноември, но се очаква централната банка да не вдига отново лихвите преди декември. Повечето централни банкери очакват лихвите да бъдат увеличени още три пъти следващата година.

За Каплан перспективата фискалните стимули, които подкрепиха растежа в САЩ тази година, да отслабнат следващата година го кара да се колебае дали да има повече от две увеличения на лихвите през 2019 г., без да има налични още икономически данни.

Трейдърите на фючърсите върху краткосрочните лихви, подплашени от забавящия се растеж в Китай и опасенията около устойчивостта на ръста в САЩ, залагат на дори по-малко повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
3% е малко и не ти дава място да маневрираш. Оптималния лихвен процент при нормално разтяща икономика е 3,5 - 4%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още