IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" организира посещение в дистрибуционен център със системата KNAPP

Преди това ще бъде проведена и годишната среща с инвеститорите на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД

12:00 | 25.10.18 г.
<p>
	Автоматизирана складова система KNAPP <em>Снимка: Софарма Трейдинг</em></p>

Автоматизирана складова система KNAPP Снимка: Софарма Трейдинг

"Софарма" АД организира посещение в Регионален дистрибуционен център на "Софарма Трейдинг" АД, автоматизиран със системата KNAPP (приложената снимка), съобщи дружеството чрез БФБ АД.

Непосредствено преди това ще бъде проведена и годишната среща с инвеститорите на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД. Събитията са насрочени за 16 ноември 2018 г. от 13:30 ч. в гр. София бул. Рожен 16. Участието трябва да бъде заявено предварително.

В последните дни групата на "Софарма" АД произведе няколко новини. На 23 октомври "Софарма" АД обяви, че на 22 октомври са разпределени 277 400 акции на 1 733 служители в изпълнение на решението на общото събрание на акционерите от 15 юни 2018 г. за разпределяне на бонус акции сред служителите на трудов договор в дружеството по случай 85-годишния му юбилей.

Процедурата по разпределението е включвала също обучения на всички служители за съответните права, които ще имат като акционери в дружеството. Все още не са разпределени част от акции на служители в отпуск по майчинство/бащинство или такива в продължителен болничен.

"Служителите на „Софарма“ получиха акциите и част от тях вече започнаха да ги продават. Това събитие е сред поредицата от фактори, които доведоха до сериозното понижение на индекса SOFIX", отбеляза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

През тази седмица бе обявено и общо събрание на акционерите на "Софарма Трейдинг" АД за 14 декември 2018 г., на което ще бъдат гласувани сделки по чл. 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа. Едната сделка е "Софарма Трейдинг" АД да възложи на "Софарма" АД производство и доставка на хранителни добавки и изделия, носещи търговска марка, собственост на "Софарма Трейдинг" АД. Записано е, че търговската марка ще бъде SOpharmacy, което е веригата аптеки на "Софарма Трейдинг" АД. Очакваният размер на сделката е до 1,5 млн. лв. без ДДС за срока на договора. Въпросните хранителни добавки ще бъдат произведени в гр. Сандански, където е базата на влялото се в "Софарма" АД дружество "Медика" АД.

Втора сделка е "Софарма" АД да отдаде под наем „Склад за готови лекарствени средства /Терминал 1/" с площ от 7 439,4 кв. м. с наемател на "Софарма Трейдинг" АД. Складът е с адрес бул. Рожен 16. Месечният наем е предложен на 37 400 лв. или 2,244 млн. лв. за целия 5-годишен срок на договора.

Акциите на "Софарма" АД поетиняват с 5,39% в последния месец до 3,86 лв. за акция и 520 млн. лв. пазарна капитализация. За последните 12 месеца спадът е с 6,76%, но е разпределен брутен дивидент от 0,16 лв., от които 0,05 лв. за първото полугодие на 2018 г.

Акциите на "Софарма Трейдинг" АД поетиняват с 6,29% до 6,7 лв. и 220,5 млн. лв. Спадът е по-малък, защото е разпределен и брутен дивидент от 0,3 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в капитала на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още