IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla излезе на тримесечна печалба за трети път в историята си

Компанията е оптимист, че може да запази добрите резултати и през текущото тримесечие

09:18 | 25.10.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla отчете нетна печалба, положителен паричен поток и по-голям марж от очакваното за последното тримесечие, с което изпълни обещанието на главния изпълнителен директор Илон Мъск, че ще излезе на печалба, тъй като по-големите производствени обеми на новия Model 3 започнаха да се отплащат, предава Ройтерс.

Tesla потвърди, че очаква да генерира нетна печалба и през текущото тримесечие, което тласна цената на акциите ѝ с 14% нагоре по време на следоборсовата търговия.

Спорната личност Мъск, която често поставя цели и крайни срокове за Tesla, които компанията не успява да изпълни, изненада инвеститорите с едва третото печелившо тримесечие на Tesla в 15-годишната история на компанията. С това обаче се насочи към добър край на едно трудно тримесечие за самия главен изпълнителен директор, чието управление повдигна редица въпроси напоследък.

"Всъщност можем да имаме положителен паричен поток и да сме печеливши във всички тримесечия занапред“, коментира Мъск, като заяви, че изключва тези, в които трябва да се платят големите дългове, като например първото тримесечие на 2019 г.

Мъск повтори, че Tesla в момента не планира да набира капитал или дълг.

Компанията обяви, че ще започне да приема поръчки в Европа и Китай за Model 3 преди края на 2018 г. Доставките в Европа ще започнат в края на февруари или през март, а тези в Китай – през второто тримесечие, ако това не се случи по-рано, обясни Мъск.

По думите му той планира стартирането на местно производство в Китай през следващата година, което предполага, че компанията може да използва структура на палатките за монтаж, каквато ползва във Фриймънт, Калифорния. Той обаче не разкри повече подробности за плановете в Китай.

Междувременно, опитвайки се да сложи край на спекулациите, че голям брой потенциални купувачи са отменили резервациите си поради закъснения в получаването на колите, Tesla коментира, че само 20% от притежателите на резервации в Северна Америка са се отказали от тях.

Свободният паричен поток е от 881 млрд. долара, едва за едва трети път в историята на Tesla е положителен и беше подпомогнат от ръста в новото производство на Model 3, по-ниските капиталови разходи и по-ефективното използване на работния капитал.

Макар че все още е под производствените цели за юни от 5000 бройки Model 3 седмично, правейки 4300 броя автомобили за този период, това се оказа достатъчно, за да насърчи резултатите.

Общите приходи са се увеличило повече от два пъти до 6,82 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 6,33 млрд. долара според Revinitiv.

Tesla завърши тримесечието с 3,5 млрд. долара в кеш, след като похарчи 510,3 млн. долара за капиталови разходи за тримесечието. По думите ѝ средствата в брой ще останат непроменени през четвъртото тримесечие въпреки плащанията, които предстоят.

Tesla отчете печалба от 311,5 млн. долара, или 1,75 долара на акция, за тримесечието, завършило на 30 септември, в сравнение със загуба на 619,4 млн. долара, или 3,70 долара на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи, печалбата е 2,90 долара на акция, спрямо средната прогноза за загуба на 19 цента на акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 26 rate down comment 1
camaz
преди 5 години
Само преди седмица тука имаше статия "Мъск -лидера който няма да спаси Тесла " Що изобщо я публикувахте? Ако аз ви изпратя някоя идиотщина ще я публикувате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
Colossus
преди 5 години
''Свободният паричен поток от 881 млрд. долара е положителен''?????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Поздравления Люсиен, само ти позна, че Тесла ще е на печалба при това над $100млн!А Импестора е бил забелязан пред среднощни чейнджбюра да обменя активно рубли за долари, за да бъде готов като отвори пазара да си попълни шорт позициите срещу Тесла, с викове МОшшшшшеннникхахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
имах предвид 24 октомври 2018;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Модел 3 е най-продаваната пътническа кола по приходи в САЩ с 50% разлика пред следващата Тойота Камри! Увеличението на приходите от продажба на автомобили на годишна база е почти 3 пъти $5.8 към $2 млрд.Приходите за годината ще минат $21 млрд или над 80% ръст! Спокойно може да кажем, че 25 октомври 2018 година ще бъде деня за помен на колите с ДВГ!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Чак пък спорна личност .... спорен е тромбона и половината политици по света, тоя си е ясен като бел ден и ескучно е да съм винаги прав :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Браво на Тесларов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Браво на Мъск! За едно тримесечие обърна посоката с над $1млрд!Това е резулатата от работа по над 16 часа на ден!Браво Браво Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още