IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Под 4 млрд. лева е субсидията за покриване на недостига в бюджета на ДОО

Социалният министър очаква по 100 лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората от уязвимите целеви групи

15:37 | 25.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година прави значителна крачка във финансовото оздравяване на осигурителната система. Това каза пред медиите социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

Той напомни, че допреди три години финансирането на системата през бюджета е било над 50 на сто. Сега, след параметричните реформи, последните три бюджета на ДОО изпреварват ръста на приходите от осигурителни вноски и две трети от тях ще са от тези вноски в бюджета на ДОО за догодина. Под 4 млрд. лева е субсидията за покриване на недостига в бюджета на ДОО и една трета от разходите ще са от трансфери и субсидии от държавния бюджет.

Очаква се по 100 лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората, които попадат в обхвата на уязвимите целеви групи. Става дума за около 210 000 души. Заявленията за целева помощ за отопление се подават до края на този месец, каза още министърът. 

Водят се разговори с Министерството на финансите за осигуряване на допълнителния ресурс за хората, които ще получат или вече са получили целевите помощи, с които да се компенсират по-високи разходи заради увеличението на част от горивата и предизвиканото от това нарастване цените на други стоки, каза министърът. Сега месечната помощ е 73 лева и е за срок от пет месеца с еднократно плащане. Вероятно през ноември ще се финализира решение за одобрените за целева помощ. За следваща година са предвидени допълнителни 40 млн. лева, като в началото на годината ще се правят промени в ресорната наредба за увеличаване на обхвата и размера на подпомагането, допълни министърът.

Предвиденото увеличение от 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор, което засяга и работещите в ресорните агенции към социалното ведомство, ще бъдат разпределени между второстепенните, където има чувствително изоставане на заплатите, където се работи на терен и има нужда от съществена мотивация на служителите, каза министърът. Това ще става на базата на индивидуалните оценки на служителите след приемането на проектобюджета на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
marto1992
преди 5 години
Какви са тия глупости в коментарите - държавните служители да плащат ДОО? На кого се плаща ДОО - на държавата! От кого си взимат парите - от държавата! Е нужда ли е гимнастиката от левия в десния джоб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 5 години
Всеки работещ в частния сектор внася по близо 5000 лева в НОИ на година . Благодарение на това има пенсии и за тези които не внасят / държавен сектор , малцинства / .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
То 4 млрд. е дефицитът. По-скоро раздели 11 млрд. лева на 2,5 млн. Мисля че толкова беше бюджетът на ДОО за 2018 г., а за 2019 г. явно ще е около 12 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
В областта на доходите има две най-важни теми - необлагаем минимум и достойна минимална пенсия. Т.нар. социален министър обаче се прави, че не съществувят и ни занимава с 10-процентното увеличение на разроилата се тройно държавна администрация! Тупаме топката и пазим топъл министерския стол... Бедните да го духат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
2.500.000 заети в частния сектор нема как да пълним сами ДОО :))) ... твърде много сте виснали от обществения сектор има-нема 700.000 които не внасяте нищо , ученици - 600.000 + студенти 300.000 , пенсионери 2.200.000 , *** дето вика импа :))) , аз в това число бих добавил и още поне х3 на *** българи дето чакат на някакви помощи :))) . както искаш я дели тази цифра 4.000.000.000 лева на 2.500.000 работещи все е голяма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
s3
преди 5 години
Браво, ето че успяхме да намалим парите които се дават от бюджета за пенсии. Дано след още няколко години тези пари съвсем да изчезнат и така ДОО да се самофинансира от осигуровките на хората нацяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още