IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини обеща правителствена помощ за италианските банки при нужда

Ако някой се нуждае от помощ, то ние сме тук, заяви италианският вицепремиер

19:35 | 25.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини Снимка: Ройтерс

Италианските банки, които са потърпевши от засилващото се отрицателно отношение на пазара, могат да получат държавна помощ при нужда. Това каза днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини пред АНСА.

Италианските банки държат голяма част от италианските държавни облигации, чиято стойност намаля след решението на популисткото правителство в Рим да пренебрегне правилата за бюджетна дисциплина на ЕС, отбелязва БТА.

„Ако някой се нуждае от помощ, то ние сме тук, без да повтаряме минали намеси", заяви Салвини при въпрос на АНСА за евентуална държавна помощ за банки, заплашени от банкрут.

„Ако някоя банка или компания се нуждае, ние сме тук", добави лидерът на крайнодясната партия „Лига“.

Някои анализатори предупредиха, че може да се наложи по-малки италиански банки да бъдат рекапитализирани, вероятно с държавни средства, ако стойността на правителствените облигации продължи да спада.

Обезценяването е отражение на повишаването на рисковите премии по италианския дълг. Спредът спрямо германския бенчмарк отбеляза наскоро най-високото си ниво от 5 години. Този показател измерва разликата в доходността на 10-годишните италиански облигации и референтните германски книжа. Неговият размер достигна 300 базисни пункта спрямо 120 през май.

В момента той е на „равнище, което не можем да си представим, че ще задържим за дълго време", каза в сряда пред държавната телевизия РАИ министърът на икономиката и финансите Джовани Триа.

„Високият спред е проблем за банковата система“, заяви Триа.

По-рано в четвъртък Салвини изключи възможността правителството да се обърне към Русия или други страни с молба те да купят италиански държавни облигации, за да успокоят пазарите.

„Не се нуждаем от чужда помощ", каза той на Евроазийския икономически форум, който започна днес във Верона, уточнява БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още