IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Италия не създава следваща криза

Според еврокомисаря няма признаци за заразяване на други икономики

10:02 | 26.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Към момента все още няма признаци за заразяване на други държави с икономическите и политическите проблеми на Италия. Това заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

„Не се намираме в процес на създаване на следваща криза“, каза той в интервю за френската телевизия CNews, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази седмица Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. заради това, че страната е нарушила европейските разпоредби за държавни разходи. Брюксел поиска от Рим да представи нов план в рамките на следващите три седмици, в противен случай страната я очакват дисциплинарни мерки.

В своето изказване Московиси също така посочи, че съществува „конструктивен и твърд“ диалог по италианската ситуация, както и че като цяло европейската икономика не е в криза.

В същото време по-рано вчера италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че при необходимост правителството ще предприеме „контрамерки“, за да предотврати нанасянето на икономически щети от увеличаването на доходността по италианските държавни ценни книжа.

Той обаче не даде повече подробности за плановете си.

В телевизионно интервю по телевизия Rete 4 Салвини също така бе попитан дали правителството готви „план Б“, ако готвеният бюджет не успее да стимулира растежа по план. „Ще харчим дори още повече“, отговори вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Съществената причина за дълговете на европейските държави е вредната намеса на Европейската централна банка.Водещата причина за наближаващата стопанска криза в Европейския съюз е липсата на защита срещу вредната намеса на Европейската централна банка.Ако не се допускаше тази държавна грешка, европейските държави нямаше да имат сегашните дългове.Спасението от катастрофалната криза е възможно със защита срещу вредната намеса на Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Темата за Италия минава незабелязано, макар да е определяща в не малка степен за движението на еврото на пазара. Всъщност италианците залагат дефицит 2.6 процента, докато Франция има дефицит 2.8 в бюджета, Испания 2.7- при рамка на ЕС от 3 процента бюджетен дефицит. Доколкото разбирам ЕС натиска италианците да свият дефицита до 0.8, което си е направо абсурдно. Вярно че дълга на ботуша е над 130 процента от БВП, но пък Франсетата и Испания гонят 100, а португалците са със 125, при норма по пакта за сигурност на ЕС от максимум 60 процента. Има тука и някаква степен на наказателна акция от ЕС бюрократите ми се струва...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още