IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешна демографска политика – не пари, а ценности

Борбата с демографската криза изисква национален консенсус, мерките и политиките не търпят отлагане, заяви вицепрезидентът

18:30 | 26.10.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Успешна демографска политика се прави не само с пари, а със създаване на ценности в обществото. Това беше основна теза в анализа на проф. Михаил Мирчев, социолог и преподавател в УНСС, на конференция „Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ и Фондация „Солидарно общество“.

Към 2060 година българите ще намалеят до около 4,5-5 милиона души при 7 милиона сега по официална статистика. Това ще се случи, ако не успеем в следващите 40 години да овладеем дъното на демографската криза и да се върнем към бавно възстановяване, посочи той. И допълни, че българската част ще бъде поне с 20-30% по-малко от общото число. По думите му това не е „умиране, а стопяване на нацията“. 

Имаме ниска раждаемост, но проблемът, който се избягва от статистиката, е че тези числа са още по-лоши, ако разгледаме не количеството на родените, а качеството и структурата от гледна точка на специфични общности, образователната структура и т.н. Или ако от 64 хиляди деца, които сега се раждат всяка година, отделим тези, които са в добра семейна и общностна среда с мотивация за личностно изграждане, тогава това число би се редуцирало доста, каза професорът. И уточни, че ключов проблем в демографската ни картина е така нареченият качествен разлом – прослойки, които дърпат назад нацията в посока на примитивизация.

Българите са и най-рисково депопуляризиращите се нации в Европа, каза още той в анализа си на настоящата демографска картина у нас. По думите му истинските данни за показател естествен прираст са не – 6 промила, което означава депопулация, а около 12 промила, тоест два пъти повече от даденото от официалната статистика, която не включва емигриралите. 

Друго заблуждаващо число според проф. Мирчев е по отношение на коефициента на възпроизводство в България – малцинствените цигани имат раждаемост като коефициент на възпроизводство на населението над 3,4, турската общност у нас – около 2,1, а българите, които са ядро на нацията, имат около 1, като образованата, социализирана и европейски модерната кохорта, носещата част на икономиката – 0,7. Според проф. Мирчев това са истинските числа, всичко друго е самозаблуда.

Той обърна внимание и на териториалната поляризация – столицата не е просто голям град, имаме свръхконцентрация на населението. В момента в София е 30% от цялото население на страната при около 10 на сто в края на социализма, посочи експертът. Ако продължи този деструктивен правителствен механизъм да се примитивизира провинцията, вървим към над 50% население в София до 20 години, каза той. И посочи, че дори градове като Бургас – живи и модерни, съхранили ресурси, започват да стават кухи, което трябва да се спре, а не само политики за по-отдалечените райони.

Демографската криза в България вече се е разраснала до демографска катастрофа, обобщи проф. Мирчев. И предложи няколко „бързи смели стъпки“ за обръщане на негативната тенденция и провеждането на нова демографска политика. По думите му трябва да има единна държавна и обществена политика, но диференцирана в сроковете, в прогнозите, паричните потоци, ценностите, профилирано законодателство и пр.

На първо място Мирчев посочи въвеждането на семейно подоходно облагане, но гъвкаво направено, като ключова форма на диференцирана демографска политика. По-ниска ставка на ДДС за детски храни, учебници и помагала и стоки за децата, десет минимални работни заплати за второ и трето дете на работещи и осигурени родители, по-голяма еднократна помощ за майките студентки, отпускът по майчинство да се зачита като трудов стаж, мерки за защита на майчинството, допълнителна здравна профилактика.

Целта на новата и успешна демографска политика следва да бъде възпиране на разрастването на катастрофата, стабилизиране при наличната структура и качество и мотивиране за позитивни граждански форми.

Само с пари демографска политика не се прави, нужни са ценности в обществото, каза професорът. Необходим е ясен и последователен ценностен ориентир, което е отговорност на лидерите на нацията, заяви проф. Мирчев.

Борбата с демографската криза изисква национален консенсус, мерките и политиките не търпят отлагане. Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за безпомощност и инерция, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференцията.

Необходимо е образованието да е координирано с развитието на националните политики. Дуалното обучение има бъдеще, но България не използва потенциала му. Не дадоха резултат европейските програми за насърчаване на бизнеса да наема млади хора. А младите хора искат да знаят защо учат – за да имат качествена работа с достойно заплащане, която не ги слага в графата „работещи бедни, каза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова най-големият проблем на българските граждани е достъпът до здравни услуги. След като има места в радиус от 50 километра, лишени от възможността за медицинска помощ, трудно можем да задържим, когото и да било там, изтъкна вицепрезидентът.

Прогнозата е, че до 2030 г. 42% от населението на страната ще живее в 6 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Същевременно всеки месец изчезва по едно село.

По думите на Йотова държавата трябва да влезе във функциите си, защото само конкуренцията и свободният пазар няма да свършат работа. Държавата има механизми, с които да стимулира бизнеса в по-слабо развитите региони като им предлага различни облекчения, каза тя.

Въпрос, пряко свързан с демографските предизвикателства, е тенденцията за недостиг на работна ръка, каза още тя. Според вицепрезидента опитите за компенсиране на този недостиг с привличане на българи от историческите диаспори са кризисни мерки. Повечето от хората, които получават българско гражданство, не остават в България. Ако има строго изискване за добро владеене на български език, част от тях могат да намерят трайни работни места в страната. Голяма част от младите хора от историческите ни диаспори, които идват да учат в България, впоследствие намират своята реализация в друга европейска държава, която им предлага по-високо признание и заплащане.

В сферата на социалните мерки като финансови стимули за раждаемост, данъчни облекчения, жилищни политики можем да почерпим опит от редица европейски страни, но съобразявайки националните специфики, подчерта вицепрезидентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
И.Д. Иванов
преди 5 години
Имаш ли линк към изказването на Кондолиза Райс, не успявам да го намеря в нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
BobbyM
преди 5 години
Ами продължавайте да толерирате ромите с парите на работещите българи и се чудете защо няма деца. И за какви ценности говорим след като всички институций се занимават с правата гейовете, джендърите и *** от третия свят - за нормалното семейство с деца не става и дума а те са истински репресираните от системата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Тяхната магия е да раздават унгарски паспорти на техните бивши територии, които им откъснаха след Втората световна война.И ние си имаме голям резерв българи, но Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите *** нямат интерес да дразнят господарите.Зер Кондолиза Райс им каза, на нас не сте ни нужни повече от 4 000 000....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Дяволът е в подробностите. Не били 35000, а били 32000. Не било на човек, а на двойка. У нас и 5 лева не дават за 3 деца. Ще кажеш - как, дават 35 лева. Е, убаво, 35 верно не са 5. Е такива едни са разсъжденията, само и само да бъде изтърван смисълът. Статистиката отчита ръст на раждаемостта в Унгария, но мярката вероятно ще отпадне. Върши работа, но не е добра. Проста работа - вземи оттук, вземи оттам, прибави тук, извади там и ето ти го анализа. Както Айзенщайн казваше навремето за магията на киното - филмът е в киносалона, но лентата е от 1000 места. И днес тази магия е по-жива отвсякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Успешна демографска политика не пари, а ценности Браво, браво, .... откога чакам нещо смислено.Само дето са ви програмирали на повечето чипа -англо-саксонските либерал-сатанински ценности са програма:0. For (люлка до гроб)1. SELFISH2. GO TO 13. ENDТова никога няма да ви даде нито исканите деца, нито тия деца да не са душевен и физически ***.А старите български ценности вие либерал-сатанистите ЛЮТО мразите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Tantum
преди 5 години
Би ли казал същото за германците, защото и техният естествен прираст е отрицателен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Tantum
преди 5 години
Дори и примерът, който специално си подбрал, за да подкрепиш тезата си, е грешен. Унгарците дават по 32 хиляди евро на двойки, които се съгласят да имат поне 3 деца. Общо 32 хиляди, а не за всяко дете. Освен това процесът по кандидатстване включва огромна бюрокрация, което отказва много от желаещите. Да не говорим, че мярката е силно противоречива и вероятно ще падне в обозримо бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Хубаво - ценности. Ама като никой нищо не оставя закопано, откъде ценности? Кат искат да оправят демографията с ценности, да дават по един металотърсач за всяко новородено и тогава да чакат резултат. Да проявят пък малко въображение тия чиновници. Унгарците дават по 35 000Е на новородено, ние ценности търсим. Ако ставаше с ценности, старият бай Желязко Императора щеше да е новият хан Аспарух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
KostadinovK
преди 5 години
Угаснал е огъня в този народ, а политиците нямат воля за промяна.Народ който не обича родината си неизбежно изчезва.Да не си затваряме очите и заравяме глава в пясъка -до 50 г. България ще трябва да се прекръсти на Романия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още