IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и президентът единодушни за връщане на държавата в ключови сектори

Корнелия Нинова и Румен Радев обсъдиха действащия модел на данъчна политика и неговата промяна

17:51 | 26.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

БСП и президентът Радев имат съвпадащи позиции за връщане ролята на държавата в ключови за обществото сектори. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Президентът Румен Радев обсъди днес с лидера на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова и нейния екип проекта на БСП "Визия на България". 

Срещата с президента беше впечатляваща, заяви Нинова. Президентът Радев участваше в нея с екип от 15 души - секретари, съветници и експерти, каза тя пред журналисти след срещата, предава БТА. Разговорът беше детайлен и по секторни политики. Бяхме поздравени от президента за подхода за прозрачен дебат по ключови въпроси, добави лидерът на БСП. 

Имаме съвпадение по позиции между БСП и Румен Радев за връщане на ролята на държавата по ключови сектори от обществения и политически живот и получихме препоръки как да бъдат конкретизирана тази роля в отделните сфери, съобщи Нинова. На едно мнение сме, че трябва всички да работим за възстановяване доверието на институциите чрез конкретни мерки. Цели системи се нуждаят от промяна на моделите, по които функционират. Това са здравеопазването, образованието и системата на социалната държава, каза Нинова.

Това беше работна и много добре подготвена среща като експертиза. Следващата среща ще бъде, когато дискусията по "Визия за България" приключи и бъде детайлизирана. Възнамеряваме тази дискусия да мине до края на годината, посочи Нинова.

На срещата с президента не е била обсъждана обща управленска програма или предсрочни парламентарни избори. Нищо извън "Визия за България не е било обсъждано", отбеляза лидерът на БСП. Беше поставен въпрос за нетрайното законодателство и такова, което противоречи на законодателната политика в ЕС, както и че масово се внасят законопроекти през депутати, както и че през преходни и заключителни разпоредби на един закон се предлагат промени в 16 други закони, които нямат нищо общо, каза Нинова.

Говорихме за начина, по който държавата да влезе в икономиката с пълната уговорка, че става въпрос за европейски и пазарни механизми - подпомагане на държавата за развитие на икономиката, на инвестициите и на регионалното развитие, добави Нинова.

Говорихме за промяна на модела на здравеопазването, както и образованието, духовността и културата. Помощта от президента идва чрез експертизата и чрез оставения отворен разговор за съдействие за финализиране на "Визия за България", каза лидерът на БСП.

На срещата конкретно не е бил обсъждан предложеният от БСП алтернативен държавен бюджет, но говорихме за действащия модел на данъчна политика и неговата промяна, посочи Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
пасъм
преди 5 години
Естествено, някой учуден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още