Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как се развива жилищният пазар във водещите градове у нас през последните 3 г.?

Агенцията за недвижими имоти Явлена съпоставя динамиката на пазарите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора

   1| 2| 3    
0
 
0
 
22
Miraka до: neverland
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Така съм съгласен :)
0
 
2
 
21
neverland до: Miraka
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Е винаги, ще се намери който е заминал за чужбина, починал...отделно има и хотели, може да има преференции ако се декларира, че имотът за срок от 5-10-15 години ще бъде само отдаван под наем. Варианти-много.

Проблемът, е че всеки с излишен лев си купува n-тия апартамент, който после стои празен, дори не желаят да го пускат под наем, за не им го рушат. Така, че особена полза за обществото няма, от това че някой ще претежава 3 апартамента, които ще са празни.
1
 
0
 
20
Miraka до: neverland
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По твоята схема с допълнителната данъчна тежест просто няма да има апартаменти под наем, или ще са на космически цени. Има обаче ред ситуации, при които на хората им е необходимо да намат даден имот.
0
 
2
 
19
neverland до: igigov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да, недостиг на имоти няма, факт! Проблемът е във високата им цена, която ги прави недостъпни за масата. И въпреки, че има достатъчно имоти, за масовия потребител няма достатъчно, които да може да си позволи.

А причините за високите цени са различни:
-занижени критерии при отпускане на ипотечни кредите(в комбинация с относително ниски лихви).

Което генерира търсене, което води до покачване цената на актива(имота)

-ниска инвестиционна култура

Всеки с излишни 50-100-200 бона не знае какво да ги прави, не знае по какъв начин да ги увеличи/съхрани и затова пристъпва към покупка на имот, защото той пази парите, вода не иска, а сигура ще се продаде с печалба някое време, защото цените на имотите растат. Така всеки ***, всеки бизнесмен, всеки който се видял с някой лев в джоба си затварят парите като купуват жилища.

Което генерира търсене, което води до покачване цената на актива(имота)

-спекула-купуваш, държиш малко и продаваш и после пак така...купуваш 3 апартамента държиш ги малко,че по телевизора говорят, че не е подходящ момента за продажба, удриш им един латекс и теракот и продаваш...

Което генерира търсене, което води до покачване цената на актива(имота)

За да са продадени всички апартаменти в дадена кооперация още на зелено и после с години да не се живее активно в голяма част от тях означава, че това не са основни жилища, а 2-ри,3-ти, 5-ти, и хората просто си заключват парите.

Това фиктивно високо търсене вдига цените.

И да, ако търсенето намалее, цените на имотите неизбежно ще намалеят, дори и да не са ти се вдигнали твоите индивидуални доходи.
0
 
2
 
18
igigov до: neverland
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз не виждам недостиг на имоти, като направиш излишен товар по хората с капитали, по комунистически, нали не очакваш тези пари да останат в страната? Така поне се създават работни места, икономика и тн. Иначе пътища много - ошфорки, биткойни, старото проверено с времето злато и др. Парите вече нямат покупателната стойност от преди 20-30г. и това е нормално, инфлация, печатницата ЕЦБ, бюджетни дефицити всяка година и тн. и тн. Не търсете поевтиняване, такова няма да има скоро, а когато дойде ще бъде много по-скромно от очакванията ви. Търсете повишаване на доходите, там е истината.

4
 
4
 
17
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Решението с цените на имотите много лесно може да се реши.
1000 лв данък за второ(не основно) и всяко следващо жилище, собственост на едно лице(може да се разшири обхватът и да се вземе предвид свързаността, родител-дете, съпрузи...ако няма отказ наследство и тн.). Тогава който е смел нека пише апартамента си фиктивно на леля си, дядо си или на някой работник от фирмата...ако има тази смелост :) Ако не е достатъчна мярка, го правят 2000 лв/год данъка и тогава да видим кой е ербап хаха
Обаче няма да го направят, защото ще засегнат строителния сектор, банковия...и хората ще се пренасочат към други форми на "инвестиране" на излишните си пари.
1
 
16
 
16
neverland до: studioaa
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А къде са падащите огнени камъни от небето и няколкостотин метровите вълни, които заливат целия континент? :)
2
 
12
 
15
mirodes до: Веск
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
За миналата година БВП е 102 милиарда лева.Като се преобразува в долари и се рамездели на 6,7 милиона население (колкото е реалното население) излиза,че БВП на човек от населението е 8850 долара .При средна нетна заплата 451 евро.Черна гора има 512 евро нетна заплата и 7647 долара БВП на човек от населението.Босна-439 евро средна нетна заплата и 5149 долара БВП на човек от населението.Сърбия 422 евро нетна заплата и 5900 долара БВП на човек от населението.Албания 4583 долара БВП на човек от населението и 400 евро средна заплата.Македония 5474 БВП на човек от населението и 400 евро нетна заплата.Косово 3900 долара БВП на човек от населението и 375 евро нетна заплата.
0
 
5
 
14
nkavrakov1982 до: Ivan N.
преди 4 месеца
Факта че си стигнал до тук, за мнение относно капитала си е красноречив. Повече няма какво да ти кажа.
1
 
11
 
13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Вдиганто на данъци и осигуровки, вдигането на цените особено на основни храни, горива, енергоносители , парно не са особена предпоставка за стабилност и някакви бъдещи успехи и в имотния сектор. Има затягане на ситуацията със заемите в момента и това е за последната година - т.е. преди вдигането на цени, осигуровки, данъци. Заплатите у нас като процент от БВП вече са на европейско ниво и резервът за вдигане на доходи е изчерпан. Остава само успехът в икономиката. Такъв няма. Следователно прогнозата ми не е добра за това , което ще последва с увеличените цени и т.н. Временно ще изглеждат добре неата, а поске - знаете. Криза.