IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива жилищният пазар във водещите градове у нас през последните 3 г.?

Агенцията за недвижими имоти Явлена съпоставя динамиката на пазарите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора

18:01 | 27.10.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът на жилищни имоти навлиза в етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне на ръста на средните цени на жилищна площ, пише агенцията за недвижими имоти Явлена в свой анализ.

Тя съпоставя динамиката на пазарите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора като процент на ръста или спада на броя сделки с имоти, броя сделки с ипотеки и средна цена на жилищна площ за деветмесечията на периода 2015-2018 г.

София

В столицата се очертава тенденция към намаляване на ръста както на цените, така и на сделките и ипотеките, пише Явлена. Според агенцията пазарът навлиза в нов етап на балансираност между търсене и предлагане. Поведението на купувачите се променя в посока на отлагане на покупка с цел подобряване на комплексните характеристики на търсеното жилище и възможности за преговори. Забавянето се отразява върху ползването на ипотечни кредити. Имоти Имоти

Агенцията очаква динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи да се забавя и това според нея ще доведе до удължаване на средния срок за покупка. Ако тенденцията се запази, срокът за продажба на имотите също ще се увеличи, прогнозира тя.

Пловдив

С привличането на чуждестранни инвестиции и изграждането на нови производствени мощности в индустриалните паркове около Пловдив активността на пазара в града през последните години е доста висока, пише Явлена. През разглеждания период агенцията отчита две отрицателни стойности – спад на средната цена на жилищна площ през 2015 г. и намаляване на реализираните сделки спрямо предходното деветмесечие през 2017 г. Имоти Имоти

С високи показатели през целия период е динамиката при сделките с ипотеки, което е съотносимо към добре работещата икономика в града, отбелязва Явлена. Тя очаква до края на годината динамиката на индикаторите да се запази, но при по-ниски стойности.

Варна

Пазарът в града винаги е бил подвластен на интересите на купувачите на жилища, както и на функционирането на икономиката в града, се казва в анализа. С най-висок дял през разглеждания период е динамиката при реализираните сделки с привлечено финансиране, което е свързано с икономическата активност на населението, както и с наличието на чуждестранни купувачи.

През първото тримесечие на 2018 г. спрямо 2017 г. беше регистриран ръст на сделките от 10,81%, през второто с 6,53%, а през третото бум с покачване от 17,51%, което представлява най-високият ръст за всички областни градове. Общо във Варна за деветте месеца на 2018 г. се отчита ръст от 11,69% спрямо 2017 г., което е повече от сделките в другите разглеждани областни градове. Имоти Имоти

По отношение на динамиката в средната цена на жилищна площ пазарът е предвидим и балансиран, което от своя страна въздейства стимулиращо  върху другите два показателя – активността на купувачите и банковото финансиране, пише Явлена. Агенцията очаква пазарът в града да запази своята балансираност до края на настоящата година.

Бургас

През последните четири години икономиката на града се представя все по-добре, което влияе благотворно върху наблюдаваните показатели. Както във Варна, така и в Бургас ръстът на средната цена на жилищна площ е в приемливи граници, което, съчетано с икономическата активност на работещите, обяснява високия ръст и дял на реализираните сделки с ипотеки през разглеждания период. Ипотечният дял в покупко-продажбите е около 48%. Имоти Имоти

Деветмесечията на 2016 г. и 2018 г. са с понижение по отношение броя на сделките, предшестван от подобен положителен ръст през 2015 г. и 2017 г., което очертава запазване на нивата на броя сделки от 2014 г. Агенцията очаква запазване на динамиката на средната цена и спад в динамиката на броя сделки с ипотеки.

Стара Загора

Броят на сделките в града намалява за трета поредна година, а средната цена на жилищната площ е нараснала с близо 6% в последните две години, а през 2017 г. се е понижила с 0,18%. Според Явлена пазарът в Стара Загора е балансиран между търсене и предлагане и предсказуем в ценово отношение. До края на годината агенцията не очаква промени спрямо деветмесечието. Имоти Имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 5
Ivan N.
преди 5 години
Човекът пише обосновано, а мнението му се припокрива с моето. Не е лошо да се събират различни мнения, само че не помня да съм питал за твоето някога :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Ти ако си опрял до някой дето не си го и виждал във анонимен форум, да взимаш акъл, какво да си правиш с парите, златце ли да купуваш.. или каквото и да е.. без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
Ivan N.
преди 5 години
За съжаление мисля, че си абсолютно прав и кризата ще може да бъде сравнена само с голвмата депресия от началото на 20-ти век. В началото(и тук става дума може би за месец-два) кешът ще властва навсякъде, защото банките ще искат дс предотвратят масово изтегляне на депозитите, аа именно както в Гърция по време на тяхната криза с дълга - теглене до определан дума на ден. Не знам дсли колегата studioaa би препоръчалда си купим златце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
В САЩ инфлацията е между 0.5 и 1% в периода 1960-1970, но от 1970 до 1980 тя е към 25% годишно. Инфлацията е изключително непредвидима и само наивник може да очаква стабилни цени и ниска инфлация при нивото на държавните харчове днес. Днес инфлацията е към 8-10%, а не 3.6%. Инфлацията се измерва с покачване обема на парите в обръщение, а не с ръст на цените. Невъзможно е измерването на инфлацията да става с потребителска кошница. Цените винаги ще се нагодят с обема на парите в обръщение без значение какво показват демагозите като Мариана Коцева и тогава жална ни майчица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 9
hellwitch
преди 5 години
Още нещо инфлацията - заради нея може и да се вдигнат лихвите, но реално с нея намалява реалната ст-ст на главницата по кредитите.Така, че нито е четно нито е розово положението. По-скоро в статията са прави, че пазара върви към баланс т. Е. Без разкри изменения поне докато не се смени коренно ситуацията в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
Този сценарии се случва средно 1-2 пъти в рамките на човешкия живот. Той вече се е случвал в периода 1971-1982 в САЩ и Западна Европа. Тогава имаме най-голямото обедняване в историята на САЩ и срив на средната класа с 50%. Тогава 1 барел петрол скача от 2$ на 20$, DJIA е под 1000 пункта през целия период, а имот, който днес се продава за 3 милиона $ тогава струва под 20 хил. $. Т.е имаме период с население, което едва си плаща сметките и тогава активите са много евтини а доходите сравнително високи, но тези доходи отиват за плащането на сметки и ежедневни нужди, а не за покупка на активи и инвестиции. Така изглежда държавния фалит на САЩ от ерата Никсън, но на хоризонта е нов такъв и не само на САЩ, но на Германия и Франция и Великобритания и други страни. Преходния период, когато тези страни реално са в състояние на фалит много ще прилича на 90-те у нас и ние ще сме в кюпа заради членството си в ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 11
hellwitch
преди 5 години
Нещо много си се объркал.Сегашните 3,6% инфлация нямат нищо общо с 36% средно годишно през 90-те. Още повече повече, пък обедняване няма от 97-*** на сам. Нещо повече - цените са ни близки до западните. Което означава, че бизнеса печели големи маржове спрямо заплащането на запад и има възможност при натиска на пазара на труда заплащнето да расте бързо. Така, че покупателната способност на хората ще расте.Това, което ще забавя имотния пазар, е демографията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Такъв сценарий е плод на прекалено цветна фантазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 39
studioaa
преди 5 години
Инфлацията няма да се успокои и няма да тръгне надолу, но икономиката ще премине през нещо като ледников период, а не просто обикновено охлаждане. Износът ни ще се срине, защото кризата ще обхване цяла Европа особено Западна и най-тежка ще бъде кризата за Германия, заради гнилата им банкова система и безумния преход към зелена енергия. Туризмът също ще изпита срив на посещенията, който е невиждан от десетилетия. Кешът няма да струва почти нищо, особено ако е евро или лев и никой да може да купува имоти с него. Най-вероятно ще видим и фалит на НОИ в следващите 10-на години, както и фалит на НЗОК, както и фалит по държавния ни дълг отново. България фалира по своя държавен дълг средно веднъж на всеки 2 десетилетия откакто съществува като държава, а последния беше преди 21 години т.е. закъсняваме от графика. Безработицата ще мине 25%, а лихвите по жилищните кредити също и можем да очакваме инфлация от порядъка на 30% годишно. И всичко това ще бъде причинено от надценените активи днес и нормализацията в тяхната цена, за да стане тя пазарна. Никога активите не са били толкова надценени колкото са днес от хилядолетия насам. Не само имотите, но и акциите, земеделската земя, държавния дълг, антиките, произведенията на изкуството и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Обедняването от 90 те години ще си остане там. Лихвите ще се вдигнат и имоти ще купува само този който има кеш. Инфлацията, ще се вдигне тази и следващата година, след което икономиката ще се охлади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още