IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се понижи с близо 300 пункта в още една тежка сесия на Wall Street

Широкият измерител S&P 500 навлезе за кратко във фаза на корекция

23:59 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършват последния ден от работната седмица със значителен спад, а инвеститорите преживяха още една волатилна сесия на Wall Street, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от 296,24 пункта и достигна ниво от 24 688, 31 пункта, след като в по-ранен етап от сесията отписа 539 пункта от стойността си. Технологичният показател Nasdaq Composite записа спад от 2,34% до ниво от 6852,40 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,73% до ниво от 2658,69 пункта, след като за кратко навлезе във фаза на корекция и се търгуваше с повече от 13% под 52-седмичния си връх. Средната корекция на фондовия пазар след Втората световна война се изразява в спад от 13% и трае четири месеца, преди да се превърне в пълномащабен мечи пазар.

Седем от 11-те сектора, включени в S&P 500 отбелязват спад от най-малко 10 на сто спрямо 52-седмичния си връх, включително енергийният, суровинният и финансовият. Около три четвърти от компаниите в индекса също навлязоха във фаза на корекция.

Сред движещите сили на резкия спад на пазара в петък бяха разочароващите отчети на ключови технологични компании, които помрачиха силните данни за американската икономика.

Книжата на Amazon поевтиняха със 7,8%, след като компанията публикува резултатите си за третото тримесечие в четвъртък. В същото време цената на акциите на Alphabet се понижи с 5,6% по-рано през деня, като в крайна сметка завърши сесията със спад от 1,8%. Печалбата и на двете компании надхвърли очакванията на анализаторите, но приходите им не оправдаха прогнозите.

Спадовете бяха достатъчни, за да неутрализират по-добрите от очакванията данни за ръста на американската икономика. Министерството на търговията съобщи, че икономиката е нараснала с 3,5% през третото тримесечие, което е малко над очакванията за 3,4%. Освен това индексът на разходите за лично потребление (PCE), който е ключов измерител на инфлацията, се е повишил с 1,6% през последното тримесечие.

Пазарите пострадаха в последните седмици, тъй като опасенията от растяща инфлация и повишаване на лихвите свиха очакванията за корпоративните печалби. PCE индексът е предпочитаният измерител на инфлацията от Федералния резерв, така че признак за забавянето му може да осуети плана на централната банка да продължи да повишава лихвените проценти.

Разходите на потребителите, които съставляват над две трети от икономическата дейност, са нараснали с 4% през третото тримесечие, което е най-бързият темп от четвъртото тримесечие на 2014 г.

Основните щатски индекси записват сериозни загуби за седмицата. S&P 500 и Dow се понижават съответно с 3,9% и 3% тази седмица. Nasdaq завършва със спад от 3,8%. За октомври Dow и S&P 500 отписват съответно 6,7% и 8,8% от стойността си, а Nasdaq губи 10,9%.

Редица фактори допринесоха за резкия спад на пазарите този месец – някои разочароващи корпоративни отчети, опасенията от растящи лихви, зараждащият се конфликт между Италия и Европейския съюз заради бюджетните разходи на страната, критиките към петролната сила Саудитска Арабия след убийството на журналист дисидент и притесненията, че ръстът на световната икономика се забавя.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 3,079%, а доходността по 30-годишните американски облигации записа спад до 3,315%.

На валутните пазари американският долар отстъпва от двумесечния си връх, достигнат по-рано през деня. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,32% до ниво от 96,37 пункта. Еврото поскъпва с 0,23% спрямо долара до 1,1401 долара за евро. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,44% до 111,90 йени за долар.

На пазарите на суровини цените на петрола се повишиха, подкрепени от очакванията, че санкциите върху Иран ще намалят предлагането, но фючърсите върху суровия петрол все пак понижават за трета поредна седмица, тъй като спадът на фондовите пазари и притесненията от търговски войни помрачиха перспективите за търсенето на горивата.

Американският лек суров петрол WTI завърши петъчната сесия с ръст от 26 цента до 67,58 долара за барел, но отбеляза седмичен спад от 2,2%. Контрактите поскъпнаха в четири от петте сесии тази седмица, но това не беше достатъчно за компенсирането на спада от близо три долара във вторник.

В същото време цената на петрола сорт Брент се повиши със 72 цента до 77,61 долара за барел, след като по-рано през деня се понижи с над един долар. Контрактите са напът да запишат седмична загуба от близо 3%. Цената на Брента се понижи с над десет долара в последните три седмици.

Цената на златото достигна най-високото си ниво от над три месеца, тъй като инвеститорите се насочиха към активи убежище на фона на силния спад на световните фондови пазари. Благородният метал е напът да запише четвърти пореден седмичен ръст. Американските фючърси върху златото прибавиха 3,40 долара към стойността си до 1235,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още