IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Европа е подложена на удари от всички страни

Очаква се след силната 2017 г. икономиката на Стария континент да се забави значително тази година

11:46 | 28.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. икономиката на Европа постигна най-доброто си представяне от десетилетия. То обаче няма да се повтори скоро, пише CNN.

Очаква се растежът да се забави значително тази година, тъй като Европа трябва да се справя с нови търговски бариери, несигурност около Brexit и политически спорове, които подкопават доверието в еврото и подлагат банките под напрежение.

„Засилващата се комбинация от рискове, повечето от които идват отвън, е източник на нарастващо безпокойство“, казва Флориан Хенсе, икономист в банка Berenberg.

Европейската централна банка смята, че ръстът на еврозоната ще се забави до 2% тази година спрямо 2,5% през 2017 г. Европа, която миналата година растеше по-бързо, отколкото САЩ, отново изостава.

Много компании вече усещат захлаждането.

Допитване сред мениджърите по покупки, публикувано в сряда от HIS Markit, показа, че икономиката на еврозоната е нараснала с най-бавния си темп от над две години през октомври. Допитването показва, че конфликтите в областта на глобалната търговия намаляват търсенето на европейски износни стоки.

Още по-тревожното е, че очакванията за бъдещ растеж достигнаха най-ниското си равнище от четири години.
В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че данните не са чак толкова мрачни, за да преосмисли плановете си да прекрати голямата си програма за количествени облекчения през декември. На практика банката е добавила 2,7 трлн. евро (3,1 трлн. долара) в икономиката от 2015 г. чрез изкупуване на държавни облигации.

Под кръстосан огън в търговията

САЩ наложиха нови мита върху стоманата и алуминия на Европа. Но европейските компании попаднаха под кръстосания огън на по-големия търговски конфликт между САЩ и Китай.

Най-големият проблем е в Германия, където беше регистриран особено голям спад на дейността. Германската камара на индустрията и търговията понижи прогнозата си за икономическия растеж до 1,8% през 2018 г. спрямо 2,7% преди това.

Допитването на IHS Markit показа намаляване на поръчките от чужбина и слабост на автомобилната индустрия в Германия.

Германската автомобилна индустрия страда

Германските автомобилни производители са тежко засегнати от напрежението в глобалната търговия, последиците от скандалите с емисиите от дизелови автомобили и забавянията, породени от новата система за сертифициране на колите в Европа.

BMW предупреди за понижаване на печалбата през септември, като отчасти обвини за това „продължаващите международни търговски конфликти“. В четвъртък собственикът на Mercedes Benz Daimler обяви рязък спад на печалбата през третото тримесечие.

„Автомобилната индустрия, а следователно и Daimler все още се намират в много трудна среда“, каза главният изпълнителен директор на компанията Дитер Цетче. Задава се и друг голям риск: президентът Доналд Тръмп многократно заплаши да наложи мита на автомобили, сглобявани в Европа, ако Европейският съюз не предприеме действия за намаляване на търговските бариери.

Идва Brexit

Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г. Но компании от континенталната част на Европа и Великобритания все още са в неведение какво означава това за възможностите им да правят бизнес отвъд новата граница.

Нарастват опасенията, че Великобритания може да излезе от съюза със смътна сделка, която не дава по-голяма яснота на компании и инвеститори за бъдещето, отколкото през юни 2016 г., когато избирателите подкрепиха Brexit на референдум.

Т. нар. „сляп Brexit“ може да се окаже по-лош за някои компании от сценарий, при който Великобритания напуска през март без споразумение за достъп до обширните пазари в Европа.

BMW ще затвори завода си в Англий за едномесечен ремонт непосредствено след Brexit, защото няма сигурност дали ще получава автомобилни части. Jaguar посочи несигурността около Brexit като причина да въведе тридневна работна седмица за хиляда служители до Коледа.

Авиокомпаниите може да преживеят сериозни сътресения за бизнеса си, а търговците на дребно са съветвани да се запасяват с храни и лекарства.

Проблеми в Италия

Европейската политика също заплашва икономическата стабилност. По-рано тази седмица Европейската комисия отхвърли предложения бюджет от Италия, който предвижда рязко повишаване на разходите в нарушение на правилата на ЕС. Италия ще трябва да отстъпи или е заплашена от глоби.

Инвеститорите се тревожат, че конфликтът между Рим и Брюксел може да ескалира още повече и да постави под още по-голям натиск крехкия банков сектор в Италия. Това на свой ред ще натежи върху изпитващата затруднения икономика на страната.

„Италия е третата по големина икономика в еврозоната, така че съдбата на финансите й е важна за целия блок“, казва Катлийн Брукс, директор на отдел „Изследвания“ в Capital Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Хубава новина за тенденциите в европейската икономика изтече тези дни - младите лъвове-либерали, защитниците на безполовото общество, унищожителите на националните принципи в европейската държава, започват нова ера - последният завод за компютри в Европа затваря врати. Закриват завода на Фуджицу в Германия... Може би, защото България излъчи комисаря по кибернезнамквоси... А може би и защото на новото население на Европа просто няма да му требват ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
За да стане това първо трябва да рекапитализираме Deutsche Bank, а пари за това нЕма. Трябват 3 трилиона $ приблизително, за да се съживи банката, а това почти 100 от БВП на Германия. Това на колко бюджетен дефицит се равнява, или се равнява на фалит направо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Европейската икономика ще нарасне със също толкова колкото и през 2017 Може би дори със съвсем малко по вече Тази година американската икономика ще задмине европеиската но това е благодарение на данъчните облекчения на Тръмп и огромните разходи на бюджета им Това ще докара бюджетния дефицит до 1 трилион и висока инфлация През 2019 европеиската икономика отново ще изпревари американската
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Германия е домът на толкова много зомби компании, които имат само разходи, малко приходи и почти никаква печалба. В DAX 20% от компаниите са зомби - големи банки, които са огромна загуба и не са в състояние да кредитират, фалирали железници, фалирали доставчици на електроенергия, фалирали телекоми и разбира се кухи софтуерни разработчици с надути акции, които плащат смешни дивиденти и имат капитализация за стотици милиарди. На мен лично SAP ми прилича на *** книжни тигри от dotcom балона от преди 20-на години. Техните акции се сринаха с от 90-99% същата съдба чака и SAP. Имаме всички предпоставки за перфектната буря във Франкфурт и Берлин и перфектният мечи пазар, който да постави Меркел на колене и да сложи край на нейното управление партия и т.н завинаги. Германия фалира средно веднъж на 3-4 десетилетия в последните 150 години, последния фалит беше през 50-те, и поредният закъснява вече с поне 3 десетилетия. Този фалит все пак може да бъде добра възможност за покупка и печалба, но не и преди DAX да е стигнал дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 16
majnata
преди 5 години
Европа сама се простреля в крака с идиотските си санкции срещу Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още