IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM придобива Red Hat за 33,4 млрд. долара

Това е най-голямата сделка за 107-годишната IBM

08:40 | 29.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

IBM ще придобие разработчика на софтуер Red Hat Inc. за 33,4 млрд. долара в рамките на най-голямата сделка за придобиване на американския технологичен концерн, предава Bloomberg.

International Business Machines Corp. ще плати 190 долара за акция в брой за базираната в Северна Каролина Red Hat, става ясно от изявление на компаниите в неделя, с което потвърдиха по-ранна статия на Bloomberg News. Това е 63-процентна премия спрямо цената на Red Hat при затварянето на сесията в петък - 116,68 долара за акция.

„Придобиването на Red Hat е решаващо. То ще промени всичко на облачния пазар", поянява в изявление Джини Ромети, председател и главен изпълнителен директор на IBM. 

Приходите на Red Hat, която продава софтуер и услуги, базирани на операционната система с отворен код Linux, се очаква да достигнат 3 млрд. долара за първи път тази година, тъй като продуктът на компанията Red Hat Enterprise Linux привлича големи клиенти. През последното тримесечие компанията съобщи за рекордните 11 договора на стойност над 5 милиона долара и 73 за над 1 милион долара, става ясно от бележка до клиентите си на  анализатора на JMP Securities Грег МакДоуъл. 

В същото време приходите от продажби през последното тримесечие не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите, а прогнозата за текущото тримесечие също е свита, което подхранва опасенията, че Red Hat може да губи сделки за сметка на конкурентите си, а растежът може да се забави. Компанията заяви при представянето на резултатите си, че смята, че забавянето е „достигнало дъното". Акциите на Red Hat поевтиняха с 28% през последните шест месеца до петък, показват събрани от Bloomberg данни.

IBM, която има пазарна оценка от 114 млрд. долара, отчита спад на приходите почти през всяко едно тримесечие, откакто Ромети пое ролята на главен изпълнителен директор през 2012 г. Въпреки че някои от тези спадове са заради продажба на бизнеси, повечето са от намаляването на продажбите на съществуващи хардуер, софтуер и услуги, тъй като 107-годишната компания не успява да се конкурира с по-младите технологични компании.

Придобиването на Red Hat ще направи IBM „надежден играч в облака - частния и хибридния облак", казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Анург Рана. „Това ѝ дава предимство, а не недостатък".

JPMorgan Chase & Co. е съветвала IBM за сделката и е предоставила финансиране.

„Знаейки от първа ръка колко важни са отворените, хибридни технологии за облака, за да помагат на бизнеса да отключи стойност, осъзнаваме мощта от сливането на  тези две компании", казва изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймон в изявление по имейл до Bloomberg.

Разбира се, IBM и преди е осъществявала значими придобивания. През 2013 г. компанията придоби услугата Cloud Infrastructure Softlayer за 2 млрд. долара, както и данните на Weather Channel's за повече от 2 млрд. долара през 2015 г. Концернът също така купи канадския производител на софтуер Cognos през 2008 г. за 5 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
shinawatra
преди 5 години
Добре за IBM и лошо за RedHat..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Red Hat са ударили кьоравото - буквално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още