IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изборите в Хесен германската управляваща коалиция отново е под заплаха

Социалдемократите поставиха ултиматум за участие, който изтича през следващата година

10:52 | 29.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-малкият коалиционен партньор в германската управляваща коалиция – Социалдемократическата партия (ГСДП), постави ултиматум на консерваторите до следващата година да изпълнят повече политически ангажименти, заплашвайки в противен случай да напусне управлението.

Социалдемократите отправиха заканата си след вчерашните избори в провинция Хесен, където и социалдемократите, и консерваторите отчетоха по-лошо представяне, съобщава агенция Ройтерс.

Партията на канцлера Християндемократически съюз (ХДС) завърши на първо място, но с резултат от едва 27,2% по предварителни данни на телевизия ZDF. Това е значителен спад от резултата й на предходния вот през 2013 г., когато спечели 38,3%.

В същото време социалдемократите се представиха дори още по-зле – спечелвайки 19,6% при досегашните си 30,7%. Това е и техният най-лош резултат в западния щат от 1946 г. насам. Партията се изравнява със Зелените, които също получават 19,6% от вота.

Лидерът на ГСДП Андреа Налес заяви, че ще използва пътна карта, с която да измери напредъка на управляващата коалиция, раздирана от вътрешни сътресения, в средата на мандата през следващата година.

„След това можем да направим оценка на прилагането на тази пътна карта по време на договореното оценяване в средата на мандата, когато ще можем ясно да видим дали правителството е правилното място за нас“, посочи тя.

„Състоянието на управлението е неприемливо“, допълни още Налес.

Посланието й е ясно – ГСДП трябва да покаже видими резултати на своите поддръжници следващата година или партията ще се изтегли от управляващата коалиция.

В същото време лошите резултати на ХДС в Хесен и преди това най-лошите от 1950 г. резултати на партньорите на Меркел от Християнсоциалния съюз в Бавария преди две седмици може да разпалят дебатите за това кой ще наследи канцлера и кога.

В същото време проблемите на Меркел у дома може да ограничат възможностите й за ръководене на Европейския съюз във времена, когато блокът трябва да се справя с не едно предизвикателство като Brexit, бюджетната криза в Италия и възможността за възход на популистите на предстоящите европейски избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Да видим кога ше свърши тая агония ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още