IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде двигател на световния икономически ръст през идните пет години?

Китай ще продължи да бъде безапелационен лидер в краткосрочен план, а страни като САЩ, Япония, Германия, Италия се очакват да бъдат все по-малък фактор

14:50 | 29.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според прогнози от този месец световната икономика се очаква да отчете годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), измерен спрямо равностойността в долари, от 3,7% в периода 2018-2020 г. След това се очаква икономическият ръст да се забави леко до 3,6% през 2021-2023 г. А глобалната икономика около 2022 г. ще премине прага от 100 трлн. долара.

Кои обаче ще бъдат основните двигатели на този растеж? За отговора на този въпрос Bloomberg използва данни на Международния валутен фонд (МВФ), разглеждайки някои от основните играчи на световната сцена в момента.

Водещо място в прогнозите заема Китай. Темпът на растеж на икономиката в страната продължава да се забавя и дори се очаква да се понижи под този на САЩ през 2040 г., сочат прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въпреки това Китай ще продължи да бъде основният източник на икономически растеж в краткосрочен план.

Делът на страната от растежа на световния БВП се очаква да нарасне от 27,2% до 28,4% до 2023 г.

В същото време делът на САЩ, който ще продължи да бъде значителен, ще се свие на фона на това, че другите държави ще заемат по-голям дял от световния БВП. През 2023 г. САЩ ще отговарят за 8,5% от растежа при сегашните 12,9%.

Междувременно присъствието на Индия като втора по големина на дела в света ще стане още по-ясно осезаемо. След пет години страната ще отговаря за почти 16% от глобалния БВП спрямо 13% в момента – ръст от три процентни пункта.

Четвъртата позиция ще се заема от Индонезия с очакван дял от 3,7%. Челната петица се допълва от Бразилия.

САЩ обаче няма да са единствената голяма икономика, която прави място на някои от новите двигатели на растежа, сред които най-забележим ръст се очаква да дойде от Иран, Турция, Индонезия и Бангладеш.

Членките на Г-7 като Япония, Германия, Италия и Канада се очакват да бъдат все по-малък фактор в ръста на световния БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Това не е за *** - да не гледат!За неграмотници тоже!Психо-десни и либеррасти - само с валидолче под езика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
https://***.youtube.com/watch?v=4kBtZlt_GTgРъст на икономиката в САЩ няма, има раздуване на военни разходи (Руслан Осташко)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Примерът с германският канцлер Ангела Меркел е факт, че и този, който пряко подкрепя (вредното участие на Централната банка) най-съществения фактор за противопоставяне на икономическия растеж е също жертва на Централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя неправилността да няма защита срещу вредното участие на Европейската централна банка и страда от своето поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
mvr0306
преди 5 години
? Дали си прав - излиза че БВП на Китай е поне два пъти по-малък от САЩ, а това надали е така....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още