IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Николов: Облагането на старите автомобили е сбъркано

Ставките в данъка не са достатъчно амбициозни и не почиват на реалното замърсяване, посочи изпълнителният директор на "Активни потребители"

11:35 | 29.10.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите по-високи данъци от догодина за старите автомобили няма да доведат до по-малко замърсяване на въздуха в големите градове. Това коментира по БНР изпълнителният директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Този данък няма да промени нищо, въпреки че сам по себе си е революция. Ставките в данъка не са достатъчно амбициозни и не почиват на реалното замърсяване. Екологичният компонент се основава на декларациите на производителите. Мисля, че ще продължим да виждаме гъсти облаци дим от неизправни автомобили, защото системата ни за контрол не е наред", е мнението на експерта.

Той е категоричен, че още от началото „системата беше объркана”.

“Въведе се конкуренция в дейност, която по същество е контролна. Центровете за годишни прегледи се надпреварват да бъдат снизходителни, защото никой няма да отиде в център, който е много стриктен", отбеляза Богомил Николов.

Според него много е важно КАТ да прави мобилни проверки за качеството на възудха.

“Може някой да е минал преглед, а колата му да замърсява. Всеки един данък трябва да първо място да бъде справедлив и да почива на реални данни. Газовите уредби замърсяват най-малко, а ще бъдат наказани с новия данък. Не виждам проблем наличието на катализатор да може да се проверява, включително от КАТ, и да има стимул за хората с работещи катализатори", смята Богомил Николов.

Днес Българската национална асоциация "Активни потребители" организира кръгла маса, на която експертите ѝ ще предложат свои мерки срещу замърсяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Miraka
преди 5 години
Дай тогава държавата да субсидира горенето на парцали за отопление зимата, а на хората с климатици да сложи данък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Ти не си с всичкия си. Как е възможно държавата да субсидира покупка на скъпи нови коли от богати хора за сметка на субсидия, която се плаща от бедни хора със стари коли?? Нямате ли срам вие зелените талибани?? Такива безумни политики наливат вода в мелницата на БСП/ДПС и ги връщат на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Чеки малко, би ли ми дал един пример поне. Къде подобно облагане е решило този проблем? Никъде, така че ква политика и стимули има отзад не е от значение... то е направено зада пълни касата, бе да реши проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Спящият бик
преди 5 години
Това облагане е тотално сбъркано, защото:1. Няма политика.2. Няма критерии.3. Няма стимули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 5 години
тоя пак е ял лютеница :D .... и говори небивалици ! След оная изцепка е по добре да си получаваш грантовете и да стоиш скрит и на тихо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още