IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият закон за туризма предизвика спор заради гостуването при роднини

Неправителствени организации разкритикуваха текстовете в проекта

17:32 | 29.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Неправителствени организации настояват да отпадне текст от предложенията за промени в Закона за туризма, според който те разбирали, че отиването на гости при близки хора за повече от 24 часа с пренощуване прави всички българи туристи. Това каза на пресконференция Димитър Канариев, председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие", предаде БТА.

Канариев цитира параграф 111 от допълнителните разпоредби на законопроекта, предложен от Министерството на туризма, в който се посочва какво е турист. Това е лице, което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа. Целта може да бъде посещение на роднини и приятели, което според организацията предполага роднините да събират от гостуващите им близки туристическа такса, да им правят в полицията адресна регистрация и да се определят като туроператори или турагенти, като платят такси. 

В проектозакона се дава определение и на това кой не е турист, коментира Димитър Канариев и цитира текст, според който "лицата, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда, могат да не се считат като туристи". Канариев заяви, че този текст също трябва да отпадне.

Организациите го обвързаха с дивото къмпингуване и се обявиха, че те са за регулация на този вид почивка.

С други промени в туристическия закон се предвиждат изменения в Закона за защита от шума. Проблемът със шума трябва да се регламентира в Закона за здравето, смята Здравко Младенов, председател на Управителния съвет на Национално сдружение за защита собствениците на имоти.

По-късно от Министерството на туризма отговориха на крикитите, като заявиха, че посещението при роднини, близки и приятели не е туристическа дейност.

„Какво е туристическа дейност е разписано в чл. 3 от Закона за туризма - такива са туроператорската, туристическата агентска дейност, хотелиерство, ресторантьорство. Посещението с цел гостуване на близки, роднини или приятели би определило като турист само човек, който е отседнал в място за настаняване - хотел, мотел, пансион, туристическо селище и т. н. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата визита не изисква и не предполага никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрира като турист“, уточнява Министерството.  

На практика няма съдържателна промяна с действащия Закон за туризма, се казва в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още