IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул се приближи до България

Разширяването на мегалетището се планира да завърши през 2028 г.

09:11 | 30.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новото мегалетище "Истанбул", което бе наречено на името на мегаполиса, свързващ Европа и Азия, се очаква да скъси времето за полети до България. 

Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище "Ататюрк" в европейската част на мегаполиса и летище "Сабиха Гьокчен" на азиатското крайбрежие на Истанбул. Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България. 
Летище "Истанбул" бе тържествено открито вчера, в деня на националния празник на страната, от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на държавни и правителствени глави, сред които бе и министър-председателят на България Бойко Борисов.

"Откриването на новото, най-голямо летище в света, се превърна в главното събитие в празнуването на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция и стана двоен празник за нашата страна", заяви Ердоган при откриването му.

А защо летището ще се казва "Истанбул?

Държавният глава обясни, че "само такъв безцененен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел, затова решихме да го наречем на неговото име".

Новото летище е проектирано така, че да поеме като основен хъб засиления трафик като свързваща точка между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 млн. пътници, като броят им се планира да достигне 150 млн. души годишно и до 200 млн. души, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света. 

Разширяването на летище "Истанбул" се планира да завърши през 2028 г. Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на летище "Истанбул".
Авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се пренася на новото летище. На 31 октомври в 02,00 ч. ще започне пренасянето на първия етап на съоръженията на националния авиопревозвач от летище "Ататюрк" на летище "Истанбул", съобщи на пресконференция генералният директор на турските авиолинии Билял Екши. По думите му операцията ще продължи 12 часа и пренасянето ще се извърши с 800 тира.

Първите полети от летище "Истанбул" по вътрешните линии ще бъдат за Анкара, а по международните - за Севернокипърската турска република и Баку, Азербайджан.

Общественият транспорт от града до новото летище през първите 2 месеца ще бъде с 50 на сто намаление. Летище "Ататюрк" ще продължи да функционира като авиопорт, но ще се ползва за карго полети. 

/Нахиде Дениз, кореспондент на БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
pif79
преди 5 години
*** си и *** ще си останеш, вечно търсещ проблема за собствените си несполуки в обективните реалности, вместно да погледнеш субективната си ограниченост. И дали щеше така да ми говориш на живо, искаш ли да се видим на живоо и да проверим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Римската Империя е напраена само за 50 год. .... а вие прайте "преход" (никой не знае от какво към какво) вече 30г. за твойта история и некви си 300г. са абсолютно без никакво значение и учи турски щот щи тряя без бъзик .... на мене няма ми тряя щот се изнесох от демокрацията, че в мноо ми дойде и празна територия не седи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
мда знам, а ти знаеш ли ? ..... :)) на бате "грамотните" салтаци и полезни иддиоти дет нема една асфалтирана улица и сме на 70то място по развиетие в света и най доброто парко място са детските площадки и тротоарите, а тоз креттен за правописа се фанал ..... после ше пишеш на турски нема ти требат никви български правописи в Кърждали вече са започнали прехода към турски кат официален език .... До 2030 г. населението в България ще намалее с 1,4 млн. душиhttps://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-2030-g-naselenieto-v-bylgariia-shte-namalee-s-14-mln-dushi-270263/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
pif79
преди 5 години
Поне история прочети, знаеш ли кога е бил 11-ти век? За правописа ти даже не ми се коментира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
тва не веднъж го казват някои уважавани бълг. анализатори те няма да ни превземат с ятагани кат 11. век а просто ще ни глътнат икономически после културните знаци за подмяна са само козметика .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още