IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена или зелена светлина очаква АЕЦ „Белене“?

Намирането на стратегически инвеститор за изграждането на ядрената електроцентрала се оказа "изненадващо" трудно без наличието на държавни гаранции

08:20 | 31.10.18 г. 13
<p>
	Работната площадка на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Работната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

В началото на юни тази година, шест години след налагането на мораториум върху изграждането на АЕЦ „Белене“, представителите на енергийната комисия в Народното събрание подкрепиха предложението на ГЕРБ за намиране на инвеститор за изграждането на централата, като беше поставен и краен срок до 31 октомври.

Зелена светлина за проекта дадоха и представителите на партиите БСП и „Воля“. Единствено депутатите от ДПС дадоха контра, твърдейки, че АЕЦ „Белене“ няма бъдеще. 

"Това е реализация на проекта на пазарен принцип без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на енергия", заяви още тогава енергийният министър Теменужка Петкова, въодушевена заради постигнатия политически консенсус.

Появиха се и мнения, като това на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, според който „проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ излага на риск останалата част от българската енергетика“, твърдение, което все още подкрепят редица специалисти.

Още на следващия ден след решението на енергийната комисия директорът на „Росатом“ за Централна Европа Вадим Титов заяви, че руската компания е готова да започне преговори за изграждането на ядрената електроцентрала, но ще изчака предстоящото решение на парламента.

Същият ден парламентът даде мандат на Теменужка Петкова за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2-ма въздържали се. Вносители са ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Цялата процедура по рестартирането на проекта беше съпътствана от негативни прогнози, които подчертаха невъзможността за толкова кратък период да се намери стратегически инвеститор за проект, оставащ в забрана.

По време на гостуването си в Bulgaria ON AIR по същото време икономистът Владимир Каролев и бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев коментираха липсата на достатъчно време за решаване на този проблем.

По думите на Куюмджиев няма как да се открие инвеститор, който да построи забранен със закон проект.

Двамата гости бяха категорични още, че няма как централата да бъде построена за 7 години, какъвто е срокът според министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Те посочиха, че единствените две държави, които спазват своите срокове или закъсняват минимално с изграждането на подобни проекти, са Русия и Китай.

Според изпълнителния директор на Виенския център за ядрена компетентност Янко Янев АЕЦ „Белене“ е най-нискорисковият проект в света, който може да бъде завършен успешно. Той разкритикува парламента, като заяви, че решението на управляващите за централата е неясно и не помага особено на българското министерство на енергетиката да преговаря и съответно да привлече стратегически инвеститори.

Мнение по въпроса изказа и бившият финансов министър Симеон Дянков, който определи темата за строителството на АЕЦ „Белене“ като „абсолютна политическа атракция“ и добави, че Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор да притежава такава стратегическа инвестиция в блока. Според него единственият вариант за реализиране на проекта е да се заложи на европейски инвеститор, но за момента такъв няма.

Той обясни, че държави като Словакия и Унгария са се оттеглили от подобна инвестиция.

В края на юни правителството официално възложи задача на Теменужка Петкова да започне действия по търсене на варианти за изграждане на втората ядрена електроцентрала у нас.

Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Няма да се e6aваш с мaнгитe от Видин, ей :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
мии да ако не е тоя до са да сме пропаднали .... :)) и аз се чудим за ко им е тая централа а не я срутат наща културно как си му е реда и не купуат ток от Франция през Румуния как си требе ..... нема си заробва тоя човекоядец Саурон я дет изяде горките украинци и сирийци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
То добре, че такива като тебе прaщят с мозък за трима, че да се уравновеси ситуацията, а? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
За разлика от един Мол, една АЕЦ е и ядрено оръжие. Нямаме армия, нямаме нищо, поне една ядрена бомба да имаме за възпиране на мераци. Имаме си и сега, но Козлодуй вече е на години, изтича му срокът. Трябва да има нова АЕЦ, която да е легитимна по отношение на възрастта си. Тук е налице и военна стратегия, която е неразривно свързана и с много други обекти в нашата страна. Не става въпрос само за ток и купуване и продаване. Много по-сложен комплекс е всичко. Защо южна България е много по-развита инфраструктурно от северна България - пътища, железници, производствени площадки? Ония оттатък Стара планина един път нямат като хората, един пирон не произвеждат. Само отровното производство на "Видима" е там да изтреби и малкото останало народ, за да няма кой да работи в заводите на Гриша Ганчев. Той сам ли да си прави китайските коли - и неговото производство умря. В захарните заводи в Горна Оряховица всички са хванали диабет, няма какво друго да се яде - плащат им с бартер в захар, във вените им тече глюкоза. Всичко това е плод на военна стратегия, свързана с разположени военни бази и морски заливи. Така е и с Белене, където се сблъскват главите на големите геостратегически играчи. Този проект не е наш, но можем да заявим сходни интереси по някакъв начин. Дреме му на някого за произвеждания ток, дотогава всички ще минем на геотермални сонди във всяко мазе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 5 години
ПРАВ СИ, ЧЕ СЕ ИЗМЕСТВА ПРОБЛЕМА С ГАЗТА С ТОЗИ ПО ПРОЕКТА АЕЦ БЕЛЕНЕ. ПРОБЛЕМА С ДОСТАВАКИТЕ НА РУСКИ ГАЗ, ще изникне в момента в който ГАЗПРОМ спре газта за УКРАЙНА. Това ще се случи на 01 януари 2019 година!!Какво правим ние тогава?!!Борисов и компания ще гледат като парализирани и ще търсят под телето вол. Сещаш ли се за какъв колабс става въпрос ?!Ще угасним като фасове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Възниква въпроса - ЩЕ ИЗКУПУВА ЛИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРОИЗВЕДЕНАТА ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ ЕНЕРГИЯ , или ДА?!РАЗБИРА СЕ, ЧЕ "ДА" защото преноса на тази произведена от АЕЦ -а енергия ще ползва българската преносна мрежа , а не румънската или сръбската. Ако НЕК се ангажира с подобно поведение и проекта се осъществява със ЗАЕМЕН КАПИТАЛ НА ИНВЕСТИТОРА, ще се получи повторение на ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ който ни натресоха "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ!!!. Собствениците на тези ТЕЦОВЕ теглят заеми , които ние плащаме , а те се превръщат в щастливи собственици на изградените съоръжения!!!!НИМА ТОВА Е НОРМАЛНО?!!ИНВЕСТИТОРА НА БЕЛЕНЕ ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ , НИЕ ДА ГО ПЛАЩАМЕ С ЦЕНАТА НА ТОКА , А ТЕ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ. Подобен ОМРАЗЕН ДЪЛГ се опитаха да ни натресат с пазарджишката *** Гинака.АЕЦ БЕЛЕНЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ ИЛИ САМО С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА И ЗАЕМИ , ИЛИ ОТ ИНВЕСТИТОР ГОТОВ ДА ИЗВАДИ СУМАТА НЕОБХОДИМА ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО!!Достатъчно сме загробени от НЕК със заеми теглени от собствениците на ВЕИ осъществявани с парите на ЗЕЛЕНАТА БАНКА!!Колко милиарда са минали през тази банка и са прехвърлени в една друга стояща зад нея ?? КОЛКО ГОСПОДА ДРУГАРИ ОТ ГЕРБ И БСП??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 5 години
и човек без мозък в тове лице ! :D само чудеса по тая земя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 7
0pk
преди 5 години
Поредното обсъждане как е по-добре да нямаме, отколкото да имаме :DЗатова ще имаме газов хъб без газ, токов хъб без ток и хубава държава без население...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
khao
преди 5 години
ае стига сте мислили само как да крадете, #ваштамамамутренска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
fon
преди 5 години
Може да спрем пенциите за две години за да я направим.Иначе няма кой в ЕС да ни позволи този АЕЦ да работи след 2030-та година. Той няма как да продаде ток и за една стотинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още