IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Бензинът не е скъп, заплатите ни са ниски

Не можем да стачкуваме под прозореца на премиера и да очакваме той да се обади на Доналд Тръмп или Владимир Путин и да ги заплаши да свалят цените

11:17 | 30.10.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дълги години цените на горивата в България се потискаха надолу, като целта беше Русия „да страда“. И в момента цените у нас са едни от най-ниските на Балканския полуостров. Това коментира председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров – Ревизоро.

Повод за изказването му е информацията, че от началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%, а дизелът с почти 20%. Според експерти от Българската петролна и газова асоциация обаче повишаването на цената е нормално и не се очаква друго увеличение. 

От думите на Димитров стана ясно още, че и за Русия, и за Америка високата цена на горивата е изгодна. „Сега САЩ атакуват Иран и налагат санкции. САЩ и Русия в момента имат интерес от тези високи цени. Всичко това е геополитика“, посочи още депутатът.

Бившият шеф на Агенция „Митници“ обаче поясни, че в крайна сметка в тази глобална ситуация България не може да влияе съществено. „Това са световни цени и въпреки всичко години наред в България са ниски. Друг е въпросът, че заплатите са ни малки. Ако искаме цените у нас да станат по-ниски, можем да спрем заплати, пенсии, добавки, надбавки, помощи и да махнем акциза на горивата“, каза още Димитров.

Той уточни още, че в Румъния, Гърция, дори в Скопие цените са по-високи, отколкото в България. Според него е нормално и цените в отделните градове да са различни. Това е политика на различните вериги. Те се дебнат. Нормално е и на една магистрала, където минават повече коли, цените да са по-високи, каза Димитров. 

По думите му българският премиер и българското правителство по никакъв начин не може да влияе на международните цени, а нашите цени са последствие от международните. „Не можем да стачкуваме под прозореца на премиера и да очакваме, че той ще се обади на Доналд Тръмп или Владимир Путин, за да ги заплаши да свалят цените. Тези стачки са политически“, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Като знам за какво се харчи и останалата част от бюджета може би е добре да се замислим за спиране на плащане и на ДДС, здравни и пенсионни осигуровки, с които да се пазаруват разни скъпи неща като магистрали, изтребители и ремонти на градинки и селски чешмички.Прав е ревизоро, държавата има нужда от преосноваване, ама тоя път не от пожарникар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Значи трябва да стачкуваме под прозореца на премиера да спре:"можем да спрем заплати, пенсии, добавки, надбавки, помощи и да махнем акциза на горивата"Аз съм за :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
"Ако искаме цените у нас да станат по-ниски, можем да спрем заплати, пенсии, добавки, надбавки, помощи и да махнем акциза на горивата, каза още Димитров.бюджета на БГ е за около 35млрд. лв. , приходите от акцизите на горивата са за около 2,3млрд. лв. ... общи приказки др.Димитров ... твърде общи за човек работил на висока длъжност в държавата и разполагащ с числата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
BobyB
преди 5 години
Нагло руско ***. То други няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
khao
преди 5 години
тоя е баси наглеца ... като барел беше 130+ долара бензина беше по евтин от сега. И аз не вярвам тръмп или путин да са ни виновни, по ми се чини че е един с тиква на раменете и неговия правешки приятел-монополист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още