IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските цени се повишиха с 3,7% през септември

Това обаче е първият месец от юни насам, в който се наблюдава отчетливо забавяне на скока на цените

12:56 | 30.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производствените цени нарастват през септември 2018 г. с 3,7% спрямо същия период на 2017 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Според НСИ причина за повишението е растящите цени в енергетиката с 4,2% и в преработващата промишленост с 3,8%. При добивната промишленост е отчетен спад на годишна база от 3%.

Въпреки че пореден месец се отчита общо повишение на индекса на цени на производител, септември е първият месец, в който се наблюдава отчетливо забавяне на скока на цените. Пикът беше през през юни, когато поскъпването бе от 6,8% на годишна база.

НСИ НСИ

В преработващата промишленост по-съществено покачване на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, производството на химични продукти и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 4,7%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 1%.

Повишението на заводските цени спрямо август е средно с 0,3%, отчитат още от НСИ. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%, и в преработващата промишленост - с 0,3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 0,2%.

За месеца най-много поскъпва производството на химични продукти - с 1,3%, и производството на облекло - с 1%. Спад спрямо август 2018 г. се отчита при производството на основни метали - с 1,2%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,5%. нси1 нси1

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2018 г. се покачва с 0,3% спрямо предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2,1%.

На годишна база заводските цени на вътрешния пазар през септември 2018 г. се увеличават с 3,1%.

На международните пазари месечното повишение на цените е с 0,4%, а годишното – с 4,5%, показват още данните на НСИ. Най-сериозен ръст спрямо септември 2017 г. има при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7,7%.

НСИ НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Вредната намеса в икономиката на Централната банка е съществената причина за инфлация.Много специалисти очакват Централната банка да е спасител от инфлация. Истината е, че със своята вредна намеса Централната банка подпомага за инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още