IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen поглежда към автономните превозни средства

Германския концерн е в преговори с притежаваната от Alphabet компания Waymo

16:37 | 30.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският производител на автомобили Volkswagen (VW) е отворен за по-дълбоки съюзи с външни компании, особено в сферата на автономните превозни средства, където доминира Waymo, заяви финансовият директор на германския концерн Франк Витер по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

„Желаем да имаме достъп до система за самоуправление и вече разговаряме със съответните компании“, сподели той, добавяйки: „Waymo е една от тях“. 

Витер подчерта, че VW все още не е взела окончателно решение по въпроса.

Според него споделянето на платформата за електрически автомобили на компанията MEB с Ford е теоретически възможно, въпреки че компанията в момента е съсредоточена върху внедряването на технологии за електрически автомобили сред собствените си марки.

През юни тази година VW и Ford подписаха споразумение за сътрудничество, като според последните информации то може да се превърне в нещо по-голямо.

Подобен ход би бил полезен и за двете страни. Германската компания ще се възползва от силните позиции на Ford на пазара в Щатите, докато „Синият овал” ще получи помощ в Европа, Латинска Америка и Китай, където загуби позициите си през последните години.

По-рано днес VW обяви оперативната си печалба за третото тримесечие, която възлиза на 3,51 млрд. евро (3,99 млрд. долара), надминавайки очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Печалбата се е свила с 18,6% през въпросното тримесечие, главно заради забавянето на икономическия ръст в Китай и новите емисионни тестови регулации в Европа.

Компанията запази годишните си прогнози, според които резултатите „умерено ще задминат данните за миналата година“, а приходите от продажби ще нараснат с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още