IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът настоява втората година майчинство да отпадне

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място

15:49 | 30.10.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. на месец. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка". 

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в „задънена улица“, припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

„Категорично не подкрепяме заложените в Бюджет 2019 г. административно налагани политики по доходите, без съгласието на социалните партньори, а някои от тях – и без проведени консултации и преговори“, се посочва в становището.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. „Изпълнителната власт категорично се отказа от реформа в държавната администрация. В проектите за държавния бюджет през последните години поне виждахме намерения за централизация на дейности, аутсорсване на услуги, съкращаване на персонал и т.н. АИКБ е на позицията, че чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор“, пише в становището.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

Организацията отново заяви и позицията си срещу увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. от 1 януари 2019 г. Според АИКБ това е в противоречие с правителствената програма за управление и пролетната средносрочна бюджетна прогноза

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване". АИКБ принципно не възразява срещу проекта за бюджет на НЗОК. „АИКБ одобрява целите, с които се създава и ще се поддържа Национална здравно-информационна система, но като има предвид представената визия, се отнася скептично към очаквания резултат“, се казва в становищято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 4
melon
преди 5 години
Абе до го ду.... работодателите! Да си назначат децата и метресите :) То не всеки соц цурвул може да се класира за работодател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 28
s3
преди 5 години
На детска ясла да ги пратят, навсякъде по света където мамите работят е така. Ние не можем да се сравняваме с развитите страни където мамите са домакини и не работят, защото на нас както казва АИКБ ни трябва повече работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
vdvvladi
преди 5 години
А децата къде ще ги пратят ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 6
vdvvladi
преди 5 години
А децата къде ще ги пратят ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 33
s3
преди 5 години
Нека да послушаме АИКБ, втората година майчинство води до намаляне на работната ръка, отделно децата е добре да ходят на ясли. Сущо така надбавката за клас прослужено време е остаряло нещо и ние следва да я премахнем час по-скоро за да скъсаме с остатъците от комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
България е изчезнала от 10 години поне. Само дето никой не иска да си го признае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
clwnjester
преди 5 години
За да има по-голяма печалба!? С тоя демографски прираст и емиграционна политика, и България ще изчезне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още