IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите пак поискаха премахване на плоския данък

Експерти предлагат повишение на корпоративния налог на 12% и въвеждане на прогресивна скала за облагане на доходите

15:07 | 31.10.18 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Два модела за въвеждане на прогресивно данъчно облагане в България предлагат експерти в разработка за данъчна реформа, предаде БТА. Анализът "Плосък данък или демокрация?" е съвместно изследване на Колектив за обществени интервенции и Солидарна България и бе представено в централата на КТ "Подкрепа" от Ваня Григорова, която е председател на "Солидарна България" и икономически съветник в синдиката, от Огнян Касабов, Ивайло Атанасов и Боян Захариев. 

И двата модела на прогресивно данъчно облагане включват необлагаем минимум, равняващ се на минималната заплата.

Първият модел е без максимален осигурителен доход. Залага се социалните осигуровки да станат "плосък данък", като според експертите премахването на регресията на осигуровките ще се постигне автоматично с отмяната на максималния осигурителен доход. Ваня Григорова посочи, че такъв не съществува в 40% от страните в ЕС, а в няколко други се отнася само за част от заетите или част от дохода. Други страни с максимален осигурителен доход го компенсират с високи прогресивни данъци за богатите.
Премахването на максималния осигурителен доход ще донесе 710 милиона лева, което е 57,4 на сто от нужните средства за въвеждане на необлагаем минимум. Предлага се и въвеждане на добавка "Солидарност" – 20% данък върху доходите над 5000 лева, като за всички доходи до тази сума важат необлагаем минимум и 10% данък над него. Това ще донесе на бюджета 267 млн. лв. или 22,7 на сто от цената на необлагаемия минимум, твърдят синдикатите.

Предлага се и корпоративният данък да стане 12 на сто, като ставката от 12% върху печалбите на бизнеса ще донесе 415 млн.лв. или 33,6 на сто от цената на необлагаемия минимум, изчисляват от органзиацията. Сумарно над 113% от необходимите средства за необлагаем минимум ще дойдат от прилагането на тези три мерки, каза Ваня Григорова. 

Вторият модел е с таван на осигурителния доход, компенсиран от по-прогресивен данък. При него се залага изместване на максималния осигурителен доход на 5000 лева, което ще донесе 257 млн. лв. допълнително на хазната, като изчисленията са за 2016 г. 

Предложението е за доходите до 2600 лева да се запази сегашната ставка от 10%, да има данък от 15 на сто за доходите между 2600 лв. и 5000 лв. и данък "Солидарност" в размер на 25 на сто за доходите над 5000 лева, което ще допринесе 554 млн. лв. Оставащите средства за покриване на необлагаемия минимум могат да дойдат от минимално повишение на корпоративния данък и свиване на бюджетния излишък. 

Ваня Григорова представи моделите в контекста на официални данни на Министерството на финансите към юли 2018 г, цитирани от нея. Данъкът върху доходите на физическите лица за групите, които получават доходи под минималната работна заплата сумарно е около 30 милиона лева. "30 милиона лева влизат в държавния бюджет само от хората, които трудно преживяват", коментира Григорова. От липсата на необлагаем минимум са засегнати най-тежко 810 хил. български граждани - от тях в бюджета постъпват над 29 милиона лева. Хората, които ще са засегнати от въвеждането на по-висок максимален осигурителен доход от догодина са около 102 000 души, като средствата, от които те ще се лишат за една година са около 5 милиона лева сумарно, направи съпоставка Григорова. 

Тя отбеляза, че на европейско равнище се водят дебати в контекста на прилагането на Европейския стълб за социалните права, като едни от най-дискутираните мерки за сближаване на заплащането в ЕС са увеличаване на необлагаемия минимум и засилване на прогресивната данъчна система. 

Експертите са категорични, че десетгодишнината от въвеждането на плоския данък е тъжна годишнина, защото плоският данък без необлагаем минимум е направил България страната в ЕС с най-голямо неравенство между бедни и богати. 38,9 на сто от хората в България са в риск от бедност и социално изключване, а коефициентът на Джини вече минава 40 пункта. 

В актуализираната средносрочна програма и в мотивите към бюджета за 2019 г. е написано, че моторът за увеличаването на БВП през изминалата година е било потреблението, а потреблението е благодарение на увеличените заплати и на увеличените приходи от косвени данъци, както и от нарасналото задлъжняване на населението, подчертано е, че кредитите са се увеличили, каза Ваня Григорова. По думите й не е добре да залагаме на увеличаване на кредитите, а на увеличаване на заплатите и на нетния разполагаем доход, което ще се случи при въвеждане на необлагаем минимум. 

Експертите са изчислили, че от премахването на тавана върху осигуровките ще бъдат засегнати около 3% от населението, като повече от тях са с доходи 3000-4000 лева и ще платят 100 лева повече. Хората, които изкарват много пари ще бъдат засегнати от добавка "Солидарност", като тези с доходи над 5000 лева са един процент от работещите.

Темата с премахването на плоския данък и връщане на прогресивното облагане не е нова за синдикатите. Те от години настояват и за връщането на необлагаемия минимум. Само че към днешна дата данните за изпълнението на бюджета от последните 10 години са именно в полза на единното облагане. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) още преди година подготвиха мащабно проучване, което показа, че от 2009 г. насам („десятъкът“ беше въведен през 2008 г.) налогът върху доходите е единственият, при който няма нито една година, в която да намалява, а приходите се увеличават трайно, въпреки загубените работни места по време на кризата.

Също така почти всички политически сили се обявиха за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите. Разбира се, БСП не попадат в това обобщение, защото те традиционно са склонни да посегнат на десятъка (той беше въведен именно по времето на кабинета на Сергей Станишев), а след това бързо сменят позицията си и предлагат да остане, но пък да се въведе и необлагаем минимум. Подобна шизофрения обаче не е полезна за никой, особено за данъкоплатците, изсветляването на икономиката и приходите в бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan N.
преди 5 години
Това е факт, прав си! Както вече споменах - прогресивният данък работи прекрасно, ако няма корупция навсякъде. Майка ми, за съжаление, все още получава пари в плик, а бива осигурявана на минимума... По този начин няма как да станат не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
да ние имахме нормална икономика и прогресивен данък докат не се пояеиха капиталистите в Буллгарисстан .... и всичко на концесия и нищо държавно, докат в Германия стълбовете на икономиката са държавни както в Австрия и в Швейцария, Ю. Корея и т.н. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
няма нужда да снимаш никой, ей ти тука да нема тоя казал оня видел от първа връзка от шеста от на баба си и дедо си ... за заплати не ми се спори става въпрос, *** са с прогресивен данък и с майчинство 2 год. никой не седи една как пишат в съседната статия ...https://***.brutto-netto-rechner.info/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 13
mirodes
преди 5 години
Хайде на бас,че никой няма да си стегне куфарите ако увеличават данъците от 10 на 20 процента на хора със заплати над 5000 лв.Щото пак в България ще има най-ниската данъчно-осигурителна тежест в целият ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 2
Biso
преди 5 години
"това са тия със 100 бона на година след данъци са 35-40 или не мое сметаш "от първа връзка" от още по първа връзка нещо да ми каеш ?!? ..... :))"Тук явно грубия тон е нещо нормално. Благодаря, че ми припомни за да не си губя времето в очакване на нормална дискусия. Информацията с която разполагам е от човек, който получава брутно 5500 евро и му остават чисто 3500 на месец. Брутното на година е 66К евро. Тук разбира се играе роля данъчен клас, със и без деца. За човек без деца и семейство, при горните условия ще получава чисто 3000 евро на месец. Сега само не ме карай да снимам фиша от заплатата на човека за да ти доказвам, че мога да смятам. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 15 rate down comment 2
Ivan N.
преди 5 години
Прогресивният данък е приемлив в страни с много по-светла икономика от нашата! Тук пари се дават на ръка, а хората се осигуряват на минималната заплата! Това, което синдикатите се опитват да прокарат, ще удари фирмите, които са на светло, а за другите нищо няма да се промени. Това според теб справедливо ли е? И стига сме цитирали немците, защото на тях им е в културата и възпитанието да си плащат данъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
премахването на колониалния данък не е глупости в кръчмата, във всяка нормалн страна данъците са прогресивни и в България беше така преди да дойде окупатора с Демокрацията .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Мислех, че такива глупости може да се говорят само на маса в кръчмата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
това са тия със 100 бона на година след данъци са 35-40 или не мое сметаш "от първа връзка" от още по първа връзка нещо да ми каеш ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 3
Biso
преди 5 години
"а тези с 1 година са които получават х100 бона заплата на година и не им се изплаща да стоят в майчински"Това се отнася и за хората с по 35-50К чисти на година - информация от първа ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още