IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтите по магистралите "Хемус" и "Тракия" ще приключат преди зимата

В АПИ не е постъпвало официално заявление от „Джи Пи Груп“, че се отказва от тунел „Железница“

12:18 | 01.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Ремонтите на виадуктите по автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ продължават и ще приключат преди зимата, съобщи председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов пред bTV. В момента се ремонтират четири мостови съоръжения на „Хемус“, както и тунел „Витиня“ в посока София.

До средата на ноември се предвижда да приключи работата по мостовите съоръжения, за да има нормална проходимост през зимата.

На магистрала „Тракия“ се ремонтират също четири виадукта, които не са обновявани от построяването им преди повече от 30 години.

През пролетта ремонтите по съоръженията на двете магистрали ще продължат, каза Глосов, цитиран от пресцентъра на АПИ. 

Той посочи, че участъкът между Чирпан и Стара Загора на магистрала „Тракия“, в който скоростта на движение е ограничена до 90 км/ч заради частични пропадания, е строен през 2005-2007 г. Впоследствие се появяват неравности по настилката заради пропуски при проектирането на отводняването.

Когато е правена магистралата и когато са се появили пропуските, не е поискано от фирмата в рамките на гаранционния срок да бъде отстранен дефектът, каза инж. Глосов. Необходим е поетапен ремонт за поне 60 млн. лв.

За участието на „Джи Пи Груп“ в обществената поръчка за изграждането на тунел „Железница“ Глосов заяви, че в агенцията не е постъпвало официално заявление от дружеството за отказ от проекта. Във Върховния административен съд (ВАС) има жалба от друг участник и докато съдът не се произнесе, нищо не може да се предприема.

Длъжни сме да спазваме закона. Ако ВАС потвърди правността на решението на АПИ за класиране на „Джи Пи Груп“, тогава ние ще ги поканим, такъв е законът. Ако те депозират отказ от изпълнение и от договор, тогава сме длъжни да поканим втория в класирането, обясни Глосов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Onia
преди 5 години
Няма как ''заради пропуски в проектирането'' да искаш ''от фирмата в рамките на гаранционния срок да бъде отстранен дефектът''. Строителят строи според проекта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още