IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво илюстрира завоят на САЩ във войната в Йемен?

Провалът на саудитската офанзива става все по-ясно видим, коментира Шон Тандон от AFP

13:46 | 01.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Завоят, който Съединените щати направиха по въпроса с войната в Йемен, и направеното от тях искане за прекратяване на въздушните удари на предвожданата от Саудитска Арабия коалиция са форма на признание на провала на една кървава офанзива, провокирала катастрофална хуманитарна криза, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Шон Тандон.

Промяната в курса на Вашингтон илюстрира също така растящото недоволство на американското правителство от саудитския принц престолонаследник като последица от провокиралия възмущение случай с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Американският министър на отбраната Джим Матис призова във вторник страните в конфликта в Йемен да прекратят военните действия и да започнат мирни преговори "в рамките на 30 дни".

Въпреки това обаче специалистите не прогнозират близък край на йеменския конфликт, в който според ООН са загинали около 10 000 души.

Войната в Йемен се води между проправителствени сили и подкрепяни от Иран бунтовници хуси, които през 2014 и 2015 г. завладяха обширни територии, сред които и столицата Сана.

През март 2015 г. предвождана от Саудитска Арабия коалиция се намеси в йеменския конфликт на страната на подкрепящите правителството сили.

Американският държавен секретар Майк Помпейо поиска във вторник прекратяването на въздушните удари на коалицията "във всички населени зони на Йемен" и така имплицитно призна за причинени от бомбардировките цивилни жертви на бомбардировките.

Саудитска Арабия бе обвинена неколкократно, че е допуснала военни грешки, отнели живота на стотици цивилни.

Промяна в общественото мнение

"Без никакво съмнение случаят Хашоги настрои американското обществено мнение срещу саудитците", твърди експертът по Йемен от университета в Тоусън Чарлс Шмиц.
Въпреки това Съединените щати продължават да са сериозно замесени в йеменската война, добавя той.

Пентагонът помага на силите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да презареждат изтребителите си с гориво във въздуха.

Рияд се сблъска през последните месеци с нарастващия натиск на американския Конгрес. През март в Сената бе отхвърлено предложение за прекратяване на оказваната от САЩ подкрепа за саудитската офанзива в Йемен, но с малка разлика в гласовете.

В неделя New York Times публикува шокираща снимка на изключително слабо йеменско момиченце на 7 годинки, станало жертва на глада, който застрашава 14 милиона йеменци.
Новата американска позиция "може би е знак за разочарованието на на американското правителство от това, че ситуацията се изплъзва от контрол. Или пък е начин то да каже, че се опитва да направи нещо, но е безсилно и затова обвинява страните в конфликта, че не могат да постигнат мирно решение", коментира Уалид Алхарири от центъра за стратегически изследвания Sana. "Това е една хубава дипломатическа декларация, но тя не беше подкрепена от истински и конкретни действия или от сериозен опит за решаване на конфликта".

Специалистът отбелязва също, че предишните опити за прекратяване на огъня са се провалили.

Според Чарлс Шмиц до решение е възможно да се стигне, ако бъде премахнат проблема с изстрелваните от бунтовниците хуси ракети срещу саудитската територия. Спирането на стрелбата може да послужи за разменна монета за прекратяването на бомбардировките от предвожданата от Рияд коалиция.

"Ако САЩ успеят да допринесат (за подобен развой на нещата), мисля, че може да се стигне още по-далеч", подчертава Шмиц.

Шанс за справяне с хуманитарната криза

Пратеникът на ООН за Йемен изрази вчера решимостта си да възобнови "до един месец" мирните преговори, след като Вашингтон призова за слагане на край на конфликта.

Франция и Великобритания, които също са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, приветстваха американските усилия.

Според Джереми Тайлър от Норвежкия съвет за бежанците обаче евентуалното прекратяване на огъня е закъсняло твърде много.

"От години призоваваме за подобна декларация. Това, което сега искаме да видим, е политически натиск върху страните в конфликта, какъвто единствено САЩ могат да упражнят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още