IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Google излязоха на протест заради отношението към тях

Те твърдят, че компанията няма ефективни практики за справяне с тормоза и расизма

14:15 | 01.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стотици служители на Google в Азия и такива, които работят на външни договори с нея, излязоха на протест днес, като се очаква още хиляди да се присъединят от офисите на гиганта в целия свят. Причината за протестните шествия са оплаквания за сексизъм, расизъм и неконтролируема власт на директорите на работното място, предава Ройтерс.

В изявление организаторите призовават компанията майка на Google – Alphabet, да добави представител на служителите в Борда на директорите и вътрешно да споделя данни за изплащането на средства във връзка с притежаваните акции. Освен това настояват за промени в практиките на Google, свързани с човешките ресурси, които имат за цел да направят начина за оплакване от тормоз по-ефективен, така че да има по-честен процес.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай заяви, че „служителите са дали конструктивни идеи“ и компанията „взима цялата обратна връзка, така че да превърнем тези идеи в действия“.

Недоволството, което тлее сред 94-те хил. служители на Alphabet и хиляди други, с които компанията също работи, не се отрази сериозно на цената на акциите на фирмата. Но служителите очакват Alphabet да се изправи пред предизвикателства с набирането и задържането на хора, ако притесненията им не бъдат адресирани.

Демонстрациите се случват след статия на New York Times, която твърди, че през 2014 г. Google е дала 90 млн. долара с пакета за напускане на компанията на Андри Рубин, след като вицепрезидентът беше обвинен в сексуален тормоз.

Рубин отрича твърденията и твърди, че статията включва „големи преувеличения“ за компенсацията му. Google не е оспорвала казаното.

По-рано в четвъртък служители на компанията написаха в социалните мрежи, че се отправят на протест и ще държат речи на публични места.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
демек оплакванията са че расистите от гугъл са сложили за шеф шведа Сундар Пичай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още