IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горивата в Германия поскъпват заради пониженото ниво на реките

Проблемът се усеща най-вече в Южна Германия, докато северната част на страната има предостатъчно количества горива и не разчита на вътрешния речен транспорт

21:06 | 01.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия отчита ръст в цената на горивата заради пониженото ниво на реките, въпреки глобалната тенденция на поевтиняване на петрола.

От началото на октомври цената на петрола значително се понижи, като сортът Брент от Северно море поевтиня с близо 11%. На германските бензиностанции обаче горивата са поскъпнали значително. 

Обикновено цените на бензина, дизела и мазута като цяло следват динамиката в котировките на петрола. Тази есен обаче тенденцията е противоположна заради сушата, която от пролетта доведе до спад на водното ниво на реките. Месец октомври също бе сух, с валежи наполовина от средното многогодишно равнище, съобщават германските медии.

Река Рейн и притоците й най-вече имат важна роля за транспорта на горива в Германия. По поречието й са разположени част от големите рафинерии, които получават суров петрол по тръбопроводи. Готовите петролни продукти се транспортират с кораби по реките, а след това с влакове или камиони стигат до потребителите.

Заради ниското водно ниво обаче корабите могат да натоварят най-много половината от обичайните количества бензин, дизел и мазут. Поради ограниченият капацитет на пътищата и жп линиите намирането на алтернативен транспорт е трудно и скъпо и някои бензиностанции дори временно останаха без доставки.

Проблемът се усеща най-вече в Южна Германия, докато северната част на страната има предостатъчно количества горива и не разчита на вътрешния речен транспорт. Федералното правителство вече е отворило резервите си, за да предотврати недостиг, но това не решава проблема, отбелязва изданието.

Говорител на Съюза на производителите на горива заяви, че не може да се прогнозира кога точно ситуацията ще се подобри.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 5 години
По тази *** логика, ако предположим, че реките пресъхнат какво правим? Демокрацията наистина води да сериозно деградиране и затъпяване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Според мен поскъпването няма нищо общо с нивото на реките, а със слабостта на еврото и ръста на петрола на международните пазари. Еврото е изключително слабо вече почти 10 години и слабостта му изглежда ще продължи и в бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Сезонно увеличение , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още