IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява въпреки наближаването на санкциите срещу Иран*

Най-големите клиенти на иранския петрол искат освобождаване от санкциите, a пазарът е в очакване на официална информация дали и за кого ще има облекчения

10:21 | 02.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в последната сесия за седмицата, като сред основните фактори, които движат пазара в момента е нарастващата продукция от страна на трите държави най-големи производителки на петрол и то в контекста на наближаващите санкции срещу Иран, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,35% до 63,47 долара за барел. Спадът при сорта Брент е с минималните 0,03% до 72,87 долара за барел.

Цената на Брент се е понижила с 12% от началото на октомври, докато WTI е загубил над 13% от стойността си.

Натискът върху пазара се усеща и на физическия пазар, тъй като се очаква Саудитска Арабия да намали цените на петрола през декември поради по-големия обем на доставките и пренасищането с петролни продукти.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) e увеличила производството на петрол през октомври до 33,31 млн. барела на ден според информация на Ройтерс. Това е с 390 хил. барела на ден повече спрямо септември и най-високото ниво, достигано от декември 2016 г. 

В САЩ вече се произвеждат над 11 млн. барела петрол на ден, което е съвсем близо до обемите на Русия. Руското производство се е повишило до 11,41 млн. барела през октомври спрямо 11,36 млн. барела през септември.

Износът на Саудитска Арабия през октомври е бил 10,65 млн. барела, а общата продукция от трите най-големи производителя е достигнала 33,41 млн. барела. Това означава, че Русия, САЩ и Саудитска Арабия отговарят за една трета от световното потребление.

На фона на нарастваща продукция се очакват да влязат в сила санкциите срещу Иран.

Най-големите клиенти на иранския петрол (всички от Азия) искат освобождаване от санкциите, като пазарът е в очакване на официална информация дали и за кого ще има облекчения.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,23% до 1235,70 долара за тройунция. Медта обаче поскъпва с 1,65%, а какаото – с 1,51%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 96,14 пункта. Доларът поскъпва с 0,20% спрямо йената до 112,95 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,44% до 0,7238 долара.

* Информацията е актуална към 9:34 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Ха дано, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още