IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо има напрежение между БАН и МОН?

Според заместник-председателя на БАН министърът на образованието е получил грешна информация

11:16 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Напрежение в момента между Българската академия на науките (БАН) и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) няма. Има напрежение между нас и министъра на образованието Красимир Вълчев. Това каза в ефира на bTV чл. кор. Константин Хаджииванов, заместник-председател на БАН.

Според него това напрежение се дължи на невярна информация, която министърът е получил. 

“Никога не е ставало дума в последните месеци НИМХ да остане в БАН. Става дума за това, че ние имахме договорки с министъра как да се извърши по най-елегантния начин целият „развод”, каза Хаджииванов и добави, че учените, които искат да останат в БАН, ще останат в БАН със съответните си активи.

Припомняме, че Българската академия на науките обяви преди 3 дни на сайта си, че оттегля подписа си от споразумението с Министерството на образованието и науката, по силата на което НИМХ трябваше да премине на подчинение на образователното министерство. 

Причината е в текстове от преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавен бюджет за 2019 г., които в академията смятат за противоконституционни и противозаконни. Вчера от БАН свикаха и пресконференция по въпроса, на която стана ясно, че ще пратят текстовете от бюджета за 2019 г. в Конституционния съд. Според учените преходните и заключителните разпоредби от Закона за държавния бюджет са противозаконни и нарушаващи автономията на БАН.

Отделянето на НИМХ трябваше да стане според нашите правила, а не със законови разпоредби и нормативни актове. Не могат да го направят със Закона за държавния бюджет, категорични са от БАН. 

„Нашият протест е срещу това, че изведнъж, без ние да очакваме, в Закона за бюджета на страната се появяват едни преходни и заключителни разпоредби, които въобще не им е там мястото”, допълни зам.-председателят на БАН.

От Академията се притесняват, че имуществото и архивът, без да са се договаряли за него, както и всички останали права и задължения, минават към МОН.

„Няма нито един текст в защита на тази договорка за хората, които искат да останат в БАН”, каза Хаджииванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още