IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданска инициатива в Берлин иска да отчуждава големи наемодатели

Планът ще засегне компаниите, които притежават над 3000 апартамента в Берлин за отдаване под наем

17:42 | 02.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Берлин често всеки, който отдава съществуването си преди всичко на правенето на бизнес, се сблъсква със спептицизъм. Едва преди седмица Google се отказа от идеята си за кампус за стартъпи за 500 млн. долара в модерния квартал Кройцберг. Отстъплението беше предшествано от протести от няколко групи, които се опасяваха, че настъплението на американския концерн може да доведе до увеличение на наемите и отблъскване на старата квартална култура. 

„Кройцберг е налазен от някакви инвеститори", казва Дейвид Шнайдер, член на инициативата "Google Campus & Co. verhindern“ (Да спрем Google Campus & Co.), която поведе съпротивата. Протестът срещу Google е само началото. Активистите искат да се противопоставят и на луксозния хотел Orania, Factory Berlin и планирания стартъп център, който ще бъде построен на Ораниенплац в залите на днешната страда Denkerei. Визията на Шнайдер: безвъзмездно отчуждаване на предприемачите, пише Der Spiegel.

И битката за по-добри жилищни условия има дълга традиция в столицата – независимо дали става дума за наемането на жилища или бетонирането на някоя градина.

Сега критиците на капитализма отново са си поставили нова цел. Инициативата „Deutsche Wohnen und Co. enteignen" възнамерява да предизвика големите имотни компании. Предвижда се компаниите, които притежават над 3000 апартамента в Берлин за наеми, да бъдат отчуждени срещу компенсация. Ще има изключения само за кооперации и обществените жилищни компании.

Законопроектът е онлайн от четвъртък и ще бъде предаден на сенатор от градската управа в средата на ноември. Ако проектът не бъде претворен в закон, инициативата ще започне да събира подписи през април с искане за референдум.

Загрижеността, която стои в основата на инициативата, е добре обоснована. В почти никакъв друг метрополис наемите не са скочили толкова, колкото в Берлин. Цените за покупки на жилищата под наем в Берлин са се увеличили повече от два пъти между 2013 и 2017 г., което се отразява на самите наеми. Отдавна дори семействата със средни доходи се отказват от търсенето на нов дом, а при новите договори за наеми скокът на цените е особено голям.

В Германия половината от домакинствата, живеещи под наем, харчат почти една трета от нетните си доходи за наем и комунални услуги, става ясно от данните на проучване, публикувано през миналата седмица. За хората с ниски доходи на домакинство, възлизащи на под 1300 евро, този дял е дори 46%. За Берлин, където липсват апартаменти, делът им вероятно ще се окаже дори по-висок.

Тенденцията ще се засили още повече, защото след две години най-накрая ще заработи и новото летище на столицата. След това може да се повтори сценарият, на който бяхме свидетели в Берлин преди десет години. Когато тогава отлетя последната машина от Темпелхоф, много берлинчани използваха бившето летище за огромна площадка за игри. Същевременно къщите в района се развиха в първокласни квартали - със съответно високи наеми.

Експертите са убедени, че ефектът в онези части на града, които понастоящем страдат от шума на самолетите на летище „Тегел“, ще бъде подобен. Летището трябва да преустанови дейността си веднага след отварянето на голямото летище.

Дали бързо нарастващите цени на наемите ще бъдат стопирани чрез национализацията на апартаментите е много спорно. Говорител на компанията за недвижими имоти Vonovia отхвърля всяко твърдение за спекулации с наемите в интервю за TAZ: „Средният наем в апартаментите в Берлин на Vonovia е 6,46 евро на квадратен метър", казва той. Отчуждаването по думите му няма да създаде ново жилищно пространство. Вместо това трябва да се изградят повече сгради - „особено в по-ниския ценови сегмент", твърди той.

„Кампанията е чист популизъм, който не създава нито един нов апартамент", казва и говорителят на най-голямата жилищна асоциация в столицата BBU. Целите са „несъвместими с Конституцията и не могат да бъдат финансирани", казва той.

Всъщност национализацията в голям мащаб би струвала скъпо в Берлин. Въпреки че активистите се стремят в своята инициатива само към най-големите компании: Vonovia, ADO Properties, Akelius или Grand City Property, колко компании биха били засегнати в крайна сметка не може да се каже с точност.

Непрозрачността на собствеността също прави практически невъзможна оценка на възможните разходи. Въпреки че говорителят на инициативата Ружбех Тахери приема, че става дума за „двуцифрена милиардна сума". Експертите обаче смятат, че в действителност стойността е драстично по-висока.

Като основа за изчисление се приемат 1100 евро на квадратен метър, но за някои експерти те са твърде ниски. „Със сигурност може да се предположи, че цената ще е толкова висока, че да не може да бъде изплатена само от приходите от наем“. С други думи - жилищните компании постоянно ще зависят и от бюджета на града за дофинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още